Skupštinski odbor protiv upućivanja još 5 vojnika u Avganistan

Crnogorska Skupština razmatraće Odluku o upućivanju pripadnika VCG u ISAF misiju, po skraćenom postupku, na tekućem zasjedanju

0 komentar(a)
Vojnici iz Avganistana, Foto: Arhiva "Vijesti"
29.06.2011. 16:00h

Predlog odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u mirovnu misiju u Avganistan, a kojom je predviđeno da se crnogorski kontigent poveća za pet vojnika, nije dobio podršku članova skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Pitajući predstavnike Ministarstva odbrane da li je prilikom slanja vojnika u mirovne misije zadržan princip dobrovoljnosti, član Odbora Emilo Labudović (Nova) kazao je da te misije nijesu mirovne, već isključivo borbene. I potpredsjednik Odbora Vasilije Kaluđerović iznio je sumnje u misiju Avganistanu, ističući kako je ona “možda samo formalno mirovna, a ustvari je borbena”.

“Princip dobrovoljnosti je zakonska kategorija i niko u Ministarstvu odbrane ne pomišlja da mimo zakona radi bilo šta. To je prvi princip koji primjenjujemo u odabiru snaga. Za peti kontigent imamo stotine osoba koje su se prijavile. I vjerujte, nama je problem da odbijemo ljude koji žele da participiraju u misiji”, kazao je pomoćnik ministra odbrane Rajko Novićević.

“Princip dobrovoljnosti je zakonska kategorija i niko u Ministarstvu odbrane ne pomišlja da mimo zakona radi bilo šta"

Ističući da je misija definisana kroz Rezoluciju UN-a, sa svrhom pomoći Avganistanu u obnovi zemlje, on je pojasnio da je planirano da četiri pripadnika VCG u Vojno-policijskoj školi u Kabulu, kao instruktori u okviru Američko-Jadranske inicijative, koju čine Crna Gora, Albanija, BiH, Hrvatska i Makedonija.

Osim da pomognu tranziciji misije ISAF na avganistanske snage bezbjednosti, Novićević je kazao i da je regionalna saradnja jedan od motiva povećanja broja crnogorskih vojnika u mirovnim misijama. Taj motiv bio je sporan Labudoviću.

“Osim juga i jugozapada, ovaj region ima i neke druge pravce. Nije mi jasno zašto se stalno insistira, kada je riječ o regionalnoj saradnji, samo na toj orijentaciji”, kazao je Labudović.Njega je zanimao i budući status naših vojnika u Avganistanu, nakon odluke Amerikanaca o povlačenju njihovih snaga bezbjednosti iz te zemlje.

“Njihov jedini zadatak je da obezbjeđuju bazu u Mazar e Šarifu”

“To će svakako uticati i na našu misiju, ali će budući status naših snaga biti u skladu sa odlukama Ujedinjenih nacija i Savjeta bezbjednosti”, rekao je Novićević.

On je naglasio i da Odluka o slanju crnogorskih vojnika u Avganistan predviđa i princip nacionalnog ograničenja, što znači da se “naša jedinica ne može izvesti iz baze i učestvovati u borbenim dejstvima”.

“Njihov jedini zadatak je da obezbjeđuju bazu u Mazar e Šarifu”, zaključio je Novićević.

Član Odbora Milorad Vuletić (DPS) rekao je da je nesporan ustavno-pravni osnov za donošenje odluke, jer se njom samo proširuje kontigent potreban za vršenje misije.

Crnogorska Skupština razmatraće Odluku o upućivanju pripadnika VCG u ISAF misiju, po skraćenom postupku, na tekućem zasjedanju, a Odlukom je predviđeno da se ukupan broj pripadnika VCG u Avganistanu poveća na 45.

U toku preduputna obuka za ljudstvo

U Centru za obuku vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske "Bojnik Alfred Hil" u Velikoj Gorici u toku je preduputna obuka za ljudstvo koje će biti angažovano u misiji ISAF uAvganistanu, u sastavu Škole vojne policije avganistanske Nacionalne armije, a obuka će trajati do prvog jula, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Obuka se, navodi se u saopštenju, sastoji iz teoretskog i praktičnog dijela, a izvodi se u učionicama,sportskim poligonima i terenima kasarne ,,Pleso”. “Provjera i ocjenjivanje svih kandidata, koje će sprovesti Inspektorat Oružanih snaga Hrvatske biće izvršeno tokom vježbe na nekom od poligona u Hrvatskoj”, istakli su iz Ministarstva.

Škola Vojne policije avganistanske Nacionalne armije formirana je na temeljima Američko-jadranske povelje i privremena lokacija za rad će biti u kampu ,,Darulaman" u Kabulu dok se za 2012. godinu planira trajna predislokacija u Mazar-e-Šarif.

“Crna Gora je u cilju jačanja međususjedskih odnosa i saradnje u okviru inicijative, kao i doprinosa procesu tranzicije na avganistansku Vladu i snage bezbjednosti, izrazila spremnost da osimpodoficira u Sekciji S-1 participira i slanjem jednog oficira na dužnost Načelnika Sekcije S-1 i dva instruktora za obuku, nakon donošenja Odluke od strane Skupštine Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.