U Risnu pronađen zlatni prsten i ostaci kuće iz helenističkog perioda

“Prsten potiče iz grčkih radionica sa ostrva Sicilije. To je veoma rijetko i vrijedno otkriće"

240 pregleda0 komentar(a)
29.06.2011. 14:05h

Veliki zlatni prsten sa kamenom od ahata, zidovi helenističke kuće sa pomoćnom prostorijom i keramika, nađeni su tokom arheoloških istraživanja u Risnu.

Na lokalitetu Carine, već 12 godina je rad Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Kotor i Varšavskog univerziteta, obilježen izuzetnim arheološkim nalazima.

Tokom ovogodišnje sesije otkriveni su zidovi još jedne helenističke kuće, sa pomoćnom prostorijom. Kuća koja je, s obzirom na količinu gari, očigledno, stradala u požaru, potiče iz III –II vijeka, prije naše ere.

U njoj je pronađena helenistička keramika italskog porijekla (gnatia keramika), amfore i lonac za kuvanje visine oko 30 cm, antičko kupatilo sa keramičkom kadom, kao i jedna količina neupotrebljavanih bronzanih eksera raznih veličina koji su korišćeni za spajanje raznih elemenata (namještaj, tapaciranje kožom i sl.).

U drugom dijelu iste kuće otkriven je tanjir sa crnim premazom, na čijem dnu su urezana slova grčkog alfabeta, za koja se pretpostavlja da označavaju skraćeno ime vlasnika otkrivene kuće, te je u skladu sa tim, arheološka ekipa ovu kuću radno nazvala „Aglaonova kuća“.

Direktorica Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Ružica Ivanović, kazala je da je ipak najznačajnije otkriće petnaestodnevnih istraživanja izuzetno lijep i veliki ženski zlatni prsten, sa gemom od ahata ( violetno-crni dragi kamen) u koji je urezana predstava boginje Artemide.

Uz prsten su nađena i tri novčića, koja su pomogla da se ovaj nalaz vrlo precizno datuje u kraj III vijeka prije naše ere.

“Prsten potiče iz grčkih radionica sa ostrva Sicilije. To je veoma rijetko i vrijedno otkriće, koje svjedoči o bogatstvu tadašnjih žitelja Risna i o izuzetnom zanatskom umijeću grčkih majstora, ali i potvrđuje značaj Risna u antičkom periodu i njegove jake kulturne i trgovačke veze” - kazala je Ivanović.

Uz prsten su nađena i tri novčića

Ona je podsjetila da u dosadašnjim arheološkim istraživanjima u Risnu, koja zajednički sprovode ekipe crnogorskih i poljskih arheologa, u okviru međunarodnog projekta „Risinium –prijestonica kraljice Teute „ pored drugih značajnih nalaza, posebno mjesto zauzima i prošlogodišnje otkriće 4650 metalnih novčića kralja Balajosa.

Rukovodioc istraživanja je Vilma Kovačević, arheolog Regionalnog zavoda, a ekipu arheologa iz Varšave predvodi profesor dr Pjotr Diček.

Galerija