Island počeo pregovore o pristupanju EU

Island je otvorio četiri od tridesetak poglavlja u pregovorima sa EU i već je zatvorio dva, rekao je šef islandske diplomatije Osur Skarfedinson.

0 komentar(a)
27.06.2011. 19:16h

Island, kandidat za članstvo u Evropsku uniju, otvorio je četiri, a odmah zatvorio dva prva, za sve kandidate neproblematična poglavlja pregovora, Nauka i istraživanje i Nauka i kultura.

Time, tačno godinu nakon što su toj zemlji na krajnjem sjeveru Evrope, otvoreni pregovori, počinje stvaran posao pregovora između Rejkjavika i Brisela.

U ovih godinu dana, Island i EU preduzele su dubinsku analizu legislative kandidata u odnosu na EU, legislativu prema područjima, koja poslije čine pregovaračka poglavlja.

Taj postupak analize ili skrining pokazao je da je Island u potpunosti usklađen sa jednom trećinom evropske legislative. Sa drugom trećinom je djelomično usklađen. Samo jedna trećina je posve neusklađena sa evropskim zajedničkim zakonodavstvom ili akijem komuniter.

Island već jeste u nekim segmentima Evropske unije, u Evropskom ekonomskom prostoru, a potpisnik je i član Šegnenskog ugovora.

Uz to, to je posve demokratska zemlja, šta sve čini pregovore s njima drugačijim nego sa balkanskim kandidatima.

Island ipak ima veliku brigu, a to je ribarstvo. To će sigurno da bude centralno i suštinsko pitanje islandskih pregovora.

Naime, ribarska politika Evropske unije je centralizovana, a to znači da se vodi iz Brisela, i da su zemlje članice prenijele taj dio suvereniteta.

Ta centralizovanost pogotovo je vidljiva na sjeveru Evrope, jer su sjeverna mora "podijeljena u parcele" na kojima postoji pravo izlova.

Island, kojemu je ribarstvo glavna privredna grana, ne želi oko ovog pitanja da pravi mnogo kompromisa.

"Island planira da samo o ribarstvu pregovara vrlo dugo - koliko treba", rekao je Osur Skarphedinson islandski ministar inostranih poslova.

Sva druga poglavlja planiraju da otvore i zatvore relativno brzo.

Ali, za to namjeravaju da se bore, tako da će Crna Gora, kad započne pregovore, zapravo neko vrijeme pregovarati paralelno sa tom malom sjevernom evropskom zemljom.