Maliki: Poboljšan položaj Crnogoraca na Kosovu

U saopštenju se navodi da su sagovornici zaključili da se sloboda kretanja vidno poboljšala na čitavoj teritoriji Kosova

0 komentar(a)
25.06.2011. 16:15h

Položaj Crnogoraca na Kosovu poboljšao se u odnosu na raniji period i oni će uskoro dobiti rezervisana mjesta u Skupštini te države i biti izjednačeni sa ostalim manjinskim zajednicama, ocijenio je direktor kosovske Uprave policije Reshat Maliki. Maliki se sastao sa predsjednikom Udruženja Crnogoraca sa Kosova Slobodanom Vujičićem koji ga je, kako se navodi u saopštenju Udruženja dostavljenog agenciji MINA, upoznao sa sveukupnim položajem crnogorske zajednice u toj državi. „Vujičić ga je upoznao sa slobodom kretanja Crnogoraca na Kosovu, potrebi institucionalne afirmacije kao i njihovoj zastupljenosti u kosovskoj policiji što je u interesu dvije zemlje“, navodi se u saopštenju.

Vidno poboljšana sloboda kretanja

U saopštenju se navodi da su sagovornici zaključili da se sloboda kretanja vidno poboljšala na čitavoj teritoriji Kosova za sve i, kako se dodaje, da se iz dana u dan normalizuju uslovi i stvara pozitivna klima zajedničkog suživota između zajednica.

„Maliki je dao podršku naporima crnogorske zajednice i uvjerio nas da po pitanju zapošljavanja u Kosovskoj policijskoj sluzbi ima mjesta i za Crnogorce podjednako kao i za sve ostale zajednice sto nas je veoma ohrabrilo“, kazali su iz Udružnja.

Transparentna saradnja policije

Prema riječima Udruženja, ocjenjeno je da je saradnja crnogorske i kosovske policije transparentna i da se partnerski odvija na svim nivoima.

"Posebno u dijelu suzbijanja i otkrivanja krivičnih djela iz oblasti organizovanog i prekograničnog kriminala, krijumčarenja ljudi, trgovine i krijumčarenja opojnih droga i roba, trgovine ljudima, ilegalnih migracija, kao i u razmjeni podataka i informacija od značaja za rješavanje bezbjednosnih pitanja", zaključili su iz Udruženja.