Uzgajivači spašeni: Uhvaćeni kradljivci trešanja u Bugarskoj

Prije dvije godine je čak jedan uzgajivač ubijen kada je pokušao da spriječi lopove da poharaju njegov voćnjak trešanja.

0 komentar(a)
trešnje, Foto: Shutterstock.com
25.06.2011. 11:07h

Bugarske snage sa naočarima za gledanje u mraku i puškama najvjerovatnije su u petak veče uspjele da dobiju odlučujuću bitku u ovogodišnjoj žetvi trešanja protiv kradljivaca tog voća, koji već godinama zadaju brige uzgajivačima i vlastima. Lopovi već duži niz godina bez mnoge muke noću upadaju u voćnjake trešanja i uspijevaju da odnesu znatan dio letine, ali su ove godine policija i graničari objavili rat kradljivcima trešanja. Lopovi bi sljedećeg dana prodavali "ulov" na lokalnim pijacama, dolazeći tako do lakog novca, a uzgajivači nisu uspjevali da im stanu na put. Prije dvije godine je čak jedan uzgajivač ubijen kada je pokušao da spriječi lopove da poharaju njegov voćnjak trešanja.

Kasnije je u vezi s tim slučajem devet lopova uhapšeno i osuđeno na 99 godina u zatvoru, ali se trenutno nalaze na slobodi dok traje žalbeni postupak na presudu. Oni su priznali da su tog uzgajivača pretukli na smrt štapovima i motkama. Taj slučaj je izazvao bijes lokalnog stanovništva u tom regionu i podstakao vlasti da ove godine sprovedu akciju da zaštite ljetinu uzgajivača tressanja. U ovoj sezoni, policija je uspjela da uhvati nekoliko lopova s bogatim plijenom trešanja u siromašnom zapadnom regionu, poznatom kao bugarski trešnjik, a farmeri su izrazili optimizam. Silvija Hristova, čija porodica se bavi uzgojem trešanja i sve prihode ostvaruje njihovom prodajom, navela je da je njihov prihod ovog proleća uspio da ostane siguran od lopova, zbog čega je, kako je dodala, "presrećna". "Trešnje su, naposlijetku, naš hljeb i puter", navela je ona.