Bivši radnici nikšićke pekare i dalje gladuju, obilazi ih samo Hitna

Bivši radnici pekare traže isplatu 12 zaostalih plata, povezivanje staža, isplatu otpremnina od Fonda rada i realizaciju socijalnog programa

0 komentar(a)
24.06.2011. 14:47h

Bivšim radnicima nikšićke gradske pekare „Nikpek“, koji već četiri dana štrajkuju glađu, nije se obratio niko od nadležnih institucija. Jedini redovni posjetilac je Služba hitne pomoći koja je do sada reagovala desetak puta.

„Radnici su iscrpljeni, ali riješeni da istraju do kraja. Dodatnu teškoću nam pričinjava ova vrućina jer boravimo na trotoaru, po hodnicima, u automobilima i hladnjačama. Spavamo gdje nađemo mjesto. Nas ne interesuje većinski vlasnik, niti bilo ko drugi, već nas interesuje samo ono što smo zaradili i što je naše. Želimo da dobijemo taj novac i da bježimo što dalje od ove pekare gdje nas je toliko jada ubilo“, kazao je u ime oko 60 štrajkača Rajko Vukićević.

Iako Sindikat „Nikpeka“ ne podržava takav vid borbe, predsjednik te organizacije Momčilo Damjanović ih redovno obilazi.

„Podržavam njihove zahtjeve jer to su i zahtjevi Sindikata, ali ne i način na koji je to urađeno. Ovo je najružnija slika koja se šalje iz Crne Gore. Žao mi je što su se odlučili za štrajk glađu i što su u ovako lošem stanju. Ovdje ima ljudi gdje i muž i žena rade i možete zamisliti u kakvoj su situaciji kada nemaju nikakva primanja“, kazao je Damjanović.

Predsjednik Sindikata te organizacije Momčilo Damjanović redovno obilazi radnike

Prema njegovim riječima, početkom naredne sedmice očekuje da će ih na razgovor primiti ministar poljoprivrede Tarzan Milošević, a nada se da će uskoro to uraditi i ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović, te da će nakon obećanih razgovora situacija bivših radnika pekare u kojoj je stečaj uveden 11. aprila biti izvjesnija.

Bivši radnici pekare, u kojoj je proizvodnja prekinuta 17. marta, traže isplatu 12 zaostalih plata, povezivanje staža, isplatu otpremnina od Fonda rada i realizaciju socijalnog programa u iznosu od 250 eura po godini staža.

Vlasnik pekare od 1997. godine do uvođenja stečaja bio je privatnik iz Nikšića Milisav Ćipranić sa 86 odsto akcija, koji se, kako je tada izjavio, odlučio na prodaju vlasništva zbog duga od oko 700 hiljada eura.

Međutim, prema riječima stečajnog upravnika Žarka Ostojića, prijavljena potraživanja su mnogo veća od duga koji je pominjao bivši vlasnik pekare.

„Prijava potraživanja je završena 20. juna i potraživanja su prijavila 83 povjerioca sa ukupnim iznosom od 1.953.045,19 eura. Od strane stečajnog upravnika prihvaćena su 74 potraživanja sa iznosom od 1.880.538 eura dok je ostalo osporeno. Najveća potraživanja ima NLB Montenegro banka koja ima razlučno pravo na odvojeno namirenje za iznos od 494.000 eura. Zatim slijede radnici koji potražuju 326.075 eura i njihove prijave su nesporne“, kazao je „Vijestima“ Ostojić.

Tender na jesen

Ostojić je ponovio da se radnici nelegalno nalaze na tuđoj imovini i da je njihova radikalizacija protesta dovela samo do toga da će tender za prodaju pekare, vjerovatno, biti raspisan tek u septembru.

„Ono što je najvažnije oni ne mogu na ovaj način ništa dobiti, ali su me zato spriječili da obavljam posao zbog koga sam ovdje. Mislio sam da ovih dana dovedem procjenitelje imovine i oglasim tender za prodaju pekare, čime bi i njihova situacija bila riješena. Sada sam, zbog njihovog boravka ovdje, spriječen da to uradim. Dolaze odmori i bojim se da će tender biti raspisan tek u septembru“, kazao je stečajni upravnik „Nikpeka“, pekare koja je svojevremeno pokrivala preko 70 odsto nikšićkog tržišta.

Galerija