Ekolozi pozvali Vladu da preispita odluku o Valdanosu

"Tamošnju plažu trebalo bi izdati pod zakup, pa neka se i tamo zavijori plava zastavica kao međunarodni znak kvaliteta”, predlaže NVO Kalimera

0 komentar(a)
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
23.06.2011. 17:40h

Ekološko društvo “Kalimera” pozvalo je Vladu da preispita odluku o raspisivanju tendera za višedecenijski zakup Valdanosa u Ulcinju, sugerišući da bi tu uvalu trebalo valorizovati kao jedinstven ekološko-ambijentalni prostor bez upadljive gradnje.

U toj NVO smatraju da bi Vlada time na kvalitetan način dopunila turističku ponudu Ulcinja i omogućila brojnim turistima da uživaju u čarima netaknute prirode.

“U tom slučaju, tamošnju plažu trebalo bi izdati pod zakup, pa neka se i tamo zavijori plava zastavica kao međunarodni znak kvaliteta”, predlaže ta NVO u dopisu i podsjeća da je lokalitet Valdanosa još 1968. godine proglašen spomenikom prirode, a maslinada, zbog autentičnosti, stavljena pod zaštitu države.

NVO Kalimera je zamolila nadležne da uklone kran sa pristaništa na velikoj skeli

“Nažalost, mnogi pokazuju izuzetnu ažurnost da od ove uvale naprave ono što je napravljeno sa drugim biserima koji su nekad krasili ovo područje”, ocjenjuju u “Kalimeri”, uz opasku “da za Ulcinj kažu da mu je bog dao sve, a ljudi ništa-naprotiv, samo mu uzimaju”.

“Možda je od sve te ljepote ostala još samo uvala Valdanos koju još nijesmo uzeli od majke prirode i budućih pokoljenja”, piše u dopisu u kome se apeluje na investitore da zbog veće turističke ponude počnu gradnju i obnovu porušenih hotela.

Ta NVO je zamolila nadležne da uklone kran sa pristaništa na velikoj skeli “koji tu već godinama stoji i predstavlja opasnost za sve prolaznike i kupače”.