Nametnuću se Prosinečkom

"Idem sa velikom željom da se dokažem, da ovu sezonu odradim mnogo bolje nego što je bila prethodna", kaže Vešović.

0 komentar(a)
20.06.2011. 07:58h

Sa samo 18 godina u najvećem klubu sa Balkana počeo je sjajno, navijači Crvene zvezde odmah su mu pružili podršku, čak je i prve golove kluba u pripremnoj sezoni postigao baš on. Otada je prošla tačno godina, Marko Vešović je u međuvremenu imao i uspona i padova, doduše ne velikih i onih koji bi ga mogli značajnije omesti u nastojanju da u Zvezdi dotakne zvijezde. Ali, debitantska godina u nekadašnjem svjetskom i evropskom prvaku, učvrstila ga je u riješenosti da u drugoj bude - još bolji!

"Prošle sezone igrao sam prvu polusezonu, kod Ace Kristića sam imao dobru minutažu, napravili smo dobar rezultat s obzirom na sve okolnosti koje su se izdešavale unutar kluba i na svu atmosferu koja se bila stvorila. Došlo je do promjene trenera, na polusezoni je došao Prosinečki i donio je nešto novo, kao što svaki trener donese. I kod njega sam počeo da igram standardno, prvih sedam kola proljećne polusezone sam igrao dosta dobro, a tim je dobio svih sedam utakmica. Poslije toga sam imao neku suspenziju zbog kartona, nisam igrao tri kola i na kraju sam se opet vratio, u posljednja dva kola protiv Spartaka i protiv Vojvodine. Jedino što žalim jeste što nismo osvojili titulu, a mogli smo da se borimo ravnopravno sa Partizanom, koji je stvarno bio jak i prava ekipa. Čestitam im na tituli, ali nadam se da ćemo u sljedećoj sezoni da im pomrsimo račune i probamo da poslije četiri godine vratimo titulu na Marakanu. Nadam se da ću se nametnuti treneru jer biće žestoka konkurencija, ali na meni je da radim, da se nametnem kao na prvim pripremima kada sam došao prošle godine. Nadam se dobroj minutaži kod Roberta", kaže za “Vijesti” Vešović.

Prošle godine gurnut si u vatru odjednom, možda i prerano s obzirom na mladost i pauzu od pola godine prije dolaska u Zvezdu.

"Došao sam i u tom periodu adaptacije već sam ubačen u vatru. Niko se nije nadao tome, bio sam najmlađi sa 18 godina, mislio sam da ću da se kalim sa prvim timom, da igram po 10-15 minuta. Međutim, Ratko Dostanić me ubacio na prvoj utakmici, protiv Slovana sam debitovao i već sam sljedeću, u Bratislavi, igrao od početka. U tako važnoj utakmici svi su bili iznenađeni kako sam odigrao, s obzirom na to da mi je to bila prva utakmcia na evropskoj sceni, u velikom klubu poslije pola godine pauze, praktično, bez pravoga treninga. Od tada me krenulo, dao sam i gol protiv Kopra, pa sam poslije toga dao gol nekom njihovom drugoligašu, namjestio sam nekoliko golova na pripremama i nametnuo sam se. Tako je sve krenulo, nekako spontano".

Dok si bio standardan, imali ste svih sedam pobjeda. Slučajnost ili...?

"Sedam kola smo igrali sjajno, a onda smo kiksali protiv Partizana. Mislim da smo titulu izgubili protiv Borca i protiv Spartaka, kada smo prosuli četiri boda. Dogodilo se i da Partizan kiksa, ali mi nismo znali da iskoristimo te njegove kikseve".

Kako je igrati u Zvezdi, svaku utakmicu pred 20-ak hiljada navijača, derbi pred punim tribinama, u nevjerovatnom ambijentu?

"To je stvarno fenomenalan osjećaj, ne može se opisati riječima dok neko ne doživi to, dok ne siđe dolje, u tzv. rupu, da osjeti hemiju između navijača i igrača. Znači, svu tu snagu koju navijači prenose na nas, što sjever, sve ostale tribine. Prvi put kada sam to doživio, protiv Slovana, sav sam se naježio. Prvih pola sata na klupi nisam mogao da se smirim, samo sam gledao navijače. Onda mi je Ignjatijević rekao: “Skoncentriši se na utakmicu, jer kad uđeš slomićeš nekome nogu ako budeš takav”. Jednostavno, stvarno prelijep osjećaj i mislim da to samo mogu da dožive igrači Zvezde".

Nedavno si odigrao dvije kvalifikacione utakmice za mladu reprezentaciju. Nakon što je vaša selekcija dala pet golova Andori, uslijedilo je razočaranje i poraz protiv Jermenije. Ima li objašnjenja?

"Igramo toplo-hladno. Ne znam razlog, vjerovatno je u nama. Igramo dobro protiv Francuza, protiv Portugalaca, imamo dobre rezultate, u gostima protiv jakih igrača. Onda dođemo protiv Malte, kiksnemo, pripremna utakmica protiv Makedonije - izgubimo kući, pa onda napunimo Andoru. I taman kad je samopuzdanje došlo, uslijedila je Jermenija i dala nam tri gola sa igračem manje. Ne znam u čemu je problem. Imamo kvalitet, svi igrači igraju u svojim klubovima, što je najbitnije jer imamo kontinuitet. Možda jedini mali razlog za poraz od Jermenije može da bude i taj dug put, koji je bio mnogo naporan, ali nije ni to alibi. Treba igrati sto odsto za reprezentaciju, ne treba žaliti sebe u takvim utakmicama, jedanput u životu imaš kvalifikacije i ako prođeš - bog si. Još nijedna selekcija nije prošla u drugi krug ili baraž, a mi stvarno imamo šansu ove godine".

Možda je razlog i što nije bilo Stefana Savića?

"Pa takav igrač nam uvijek fali. Veliki igrač, prvo veliki čovjek, dobar momak i kada igrači znaju da je on iza, kao stub odbrane, onda su svi mnogo sigurniji. Tako da je bio veliki peh što nije igrao za nas, ali on je bio stvarno umoran od prvenstva, igrao je za A selekciju protiv Bugara, i mislim da bi ga “ubilo” da je putovao do Jermenije".

Da li si razgovarao sa Prosinečkim o njegovim planovima za tebe u narednoj sezoni?

"Nisam, vjerovatno ćemo imati razgovor, svakoga će pozvati pred pripreme da kaže šta i kako. Ali, idem sa velikom željom da se dokažem, da ovu sezonu odradim mnogo bolje nego što je bila prethodna. Eto, bila je to prva profesionalna sezona za mene, sada sam već ušao u taj ritam, tako da ću biti bolji, nadam se da ću dati još više golova, jer sam stvarno dao malo golova za moju poziciju, i nadam se da ćemo ove godine uzeti titulu sa Zvezdom".

Želja, osim prve titule?

"Dupla kruna i da je proslavim sa navijačima poslije toliko godina. Mislim da bi bio veliki haos u Beogradu. Haos u pozitivnom smislu. Jer, ljudi mnogo vole Zvezdu, mnogo više nego Partizan, koliko ja osjećam dok se krećem kroz grad. Gdje god da krenemo, velika masa navijača nas prati, mislim da bi sve njih obradovali a i mi bismo bili presrećni da budemo šampioni".

A sa reprezentacijom?

"Sa reprezentacijom želim da prođemo u baraž, pa da vidimo poslije možemo li što ozbiljnije da napravimo".

S kojom reprezentacijom?

"Pa sa mladom za sada, sve zavisi od mog učinka u Zvezdi...."

I prvenstvenu pauzu koristiš da se što bolje pripremiš...

"Da, sa Vladom Krunićem koji me spremio kada sam išao prvi put, pa me zimus spremio i tada sam imao najbolje rezultate u Zvezdi. Ne bih ga mijenjao za suvo zlato - zaključuje Vešović.

I iz inostranstva pitaju za Krunu

Kao i prilikom odlaska u Crvenu zvezdu, odnosno prilikom zimske pauze, Vešović je i ovu pauzu iskoristio da sa stručnjakom za kondiciju Vladom Krunićem poboljša fizičku spremu. Do sada je ta saradnja davala vrhunski rezultat, Vešović je bio najspremniji ili među najsprenijima u ekipi.

"Mnogi su bili skeptični što se tiče Markovog prelaska u Crvenu zvezdu, mnogi su govorili da je mlad, da je rano. Ali, on je, nakon što je bio suspendovan od kluba šest mjeseci i našeg zajedničkog rada od mjesec dana, te sedmodnevnog kašnjenja na pripreme, došao sa drugim ili trećim najboljim rezultatima na pripreme i u toku priprema postigao prva dva gola za Crvenu zvezdu. Time je samo dokazao čelnicima kluba da se radi, ne samo o mladom i talentovanom igraču, nego i o velikom profesionalcu. I samo bih još pomenuo, nakon provedene polusezone, drugi dio prvenstva je počeo kao najspremniji igrač! Nadam se da će on u svim klubovima gdje bude igrao biti broj jedan u svakom pogledu, te da će napraviti još veću i još bolju karijeru".

Da je Vlado Krunić na sjajnom glasu kada je priprema fudbalera u pitanju, govori i podatak da osim Vešovića sa njim individualno rade i Darko Marković, Nikola Nikezić...

"Tu su Marković, Nikezić, Aleksandar Šofranac, Vladimir Savićević, Vešović, da ih sada sve ne nabrajam. Raduje me što radim sa reprezentativcima iz bukvalno svih crnogorskih selekcija, od najmlađe do A, te što se za mene čulo i van granica Crne Gore. Trenutno imam i dva igrača iz Albanije, jednog sa Kosova, tako da to je neka nagrada za moj rad", zaključuje popularni Kruna.

Galerija