Bijelo Polje: Oboljeli psi su preblizu ljudima, izvor su zaraze

NVO „Bjelopoljski demokratski centar” upozorava na opasnost širenja zaraznih bolesti od pasa lutalica

276 pregleda0 komentar(a)
šugavi pas, Foto: Beća Čoković
16.06.2011. 16:56h

Predsjednik bjelopoljskog Ekološkog društva, profesor biologije Rifat Kajabegović, poručio je da se veliki broj bolesnih pasa lutalica sa javnih površina mora što prije ukloniti, kako bi se spriječilo širenje zaraze na ljude.

S obzirom na to da su topli dani, građani, a posebno djeca, sve više borave u prirodi i izloženi su opasnosti da budu zaraženi od lutalica koje je napala i šuga i lajšmanioza, bolesti koje se lako prenose.
“Svjesni smo da se moraju poštovati evropski standardi i da oni imaju pozitivna rješenja koja su moguća i prihvatljiva, ali ovo što se sada dešava u Bijelom Polju je nešto novo i zatečeni smo. Ne može se obezbijediti odmah azil za napuštene pse iz poznatih ekonomskih razloga, a njihova najezda, bolesti koje se među njima šire i agresivnost prevazilazi sva naša očekivanja. U smislu zaštite građana, a posebno djece, moraju se preduzeti najradikalnije mjere. Znamo da kada se pojavi bolest kod peradi, svinja i krava primjenjuju se najdrastičnije mjere, a to je uništavanje prenosioca zaraznih bolesti. U konkretnom slučaju mora se reagovati krajnje rigorozno i ukloniti pse lutalice, dok se ne obezbijedi azil za njih. Jedino tako u postojećim uslovima mogu se zaštititi građani, jer svako odugovlačenje može biti kobno”, upozorava Kajabegović.

NVO „Bjelopoljski demokratski centar” upozorava na opasnost širenja zaraznih bolesti od pasa lutalica.

“S obzirom na to da su topli dani, građani, a posebno djeca, sve više borave u prirodi i izloženi su opasnosti da budu zaraženi od lutalica koje je napala i šuga i lajšmanioza, bolesti koje se lako prenose. Zaista smo zabrinuti najnovijom situacijom u gradu i apelujemo na nadležne da što hitnije reaguju, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica. Smatramo da su se stekli uslovi da se bez odlaganja pristupi izgradnji karantina za napuštene pse, a u međuvremenu, dok se taj posao realizuje, da se nađe adekvatna zaštita da takvi psi ne dolaze u dodir sa ljudima”, kazao je predsjednik te NVO Zdravko Janjušević.

Zalažu se za izgradnju azila

Nevladin sektor, prema njegovim riječima, zainteresovan je da nađe adekvatnu lokaciju za izgradnju azila i da bude uključen u rješavanje problema pasa lutalica.

Znamo da kada se pojavi bolest kod peradi, svinja i krava primjenjuju se najdrastičnije mjere, a to je uništavanje prenosioca zaraznih bolesti.
“Trenutna situacija je takva da nadležne službe moraju odmah da preventivno djeluju i preduzmu sve zaštitne mjere. Nema više čekanja, jer svako odugovlačenje može da bude štetno za građane”, upozorava Janjušević.

Vlasnik veterinarske ambulante “Grandov“, doktor Nikola Grandov, prekjuče je potvrdio „Vijestima“ da su primijećene te dvije bolesti kod pasa lutalica, te da postoji bojazan da se one prenesu na ljude.

Specijalista higijene u Domu zdravlja dr Ifeta Erović ponovo je upozorila da su oboljeli psi sada velika prijetnja, jer se bolest može prenijeti na domaće životinje i ljude.

Prema njenim riječima, takvih pasa ima gotovo na svim mjestima, gdje nikako ne bi smjeli da budu.

“Takva mjesta su postala izvor zaraze, pa ih treba hitno dezinfikovati uz odgovarajuće higijensko održavanje i rad nadležnih službi”, kazala je dr Erović.