Generalni štrajk u Češkoj blokirao vozove i paralisao Prag

Pražani su masovno na posao krenuli biciklima a prodavnice u kojima bicikl može da se pozajmi imaju rezervisanu većinu bicikala za dan štrajka

73 pregleda0 komentar(a)
16.06.2011. 07:36h

Štrajk čeških sindikata u saobraćaju zaustavio je od ponoći na naredna 24 časa vozove u cijeloj zemlji, a međunarodne na granicama Češke i paralisao saobraćaj u velikim gradovima, prije svega Pragu, gdje prvi put u istoriji nije krenula nijedna kompozicija praškog metroa. Sindikalni savezi radnika u saobraćaju organizovali su 24-časovni štrajk sa ciljem da natjeraju vladu desnice i centra premijera Petra Nečasa da povuče reformske zakone i paket mjera štednje iz parlamenta i pregovara o njima prvo sa sindikatima, kako bi se eventualno ublažile posljedice po siromašnije Čehe i radnike. Premijer Nečas je na sastanku "posljednje šanse" ponudio da odloži glasanje u parlamentu o reformi u zdravstvu, ali sindikalnim liderima to nije bio dovoljan ustupak da otkažu današnji protest.

Prvi put u istoriji ne radi praški metro koji je makar ograničeno prevozio putnike i u vrijeme katastrofalnih poplava 2002. godine

Najviše na svojoj koži štrajk u saobraćaju osjećaju Pražani, pošto je vlada umjesto nekih vozova angažovala autobuse privatnih prevoznika a ponudila i armijske, te obezbijedila makar neki prevoz umjesto zaustavljenih vozova.

Prva pauza još od generalnog štrajka 1989.

Prvi put u istoriji ne radi praški metro koji je makar ograničeno prevozio putnike i u vrijeme katastrofalnih poplava 2002. godine, kada je podivljala Vltava prodrla u neke stanice u centru grada.

Mnogi poslodavci pretvorili su se u taksiste i razvoze sami svoje radnike na posao
Metro je do sada stao jedan jedini put u vrijeme generalnog štrajka 1989. godine, ali samo na jedan sat. Sindikati su obećali da neće ometati one vozače koji ne žele da štrajkuju i na ulice Praga izašla je trećina tramvaja i petina autobusa. Pražani su masovno na posao krenuli biciklima a prodavnice u kojima bicikl može da se pozajmi imaju rezervisanu većinu bicikala za dan štrajka. Mnogi poslodavci pretvorili su se u taksiste i razvoze sami svoje radnike na posao, zato što po češkim zakonima štrajk i nemogućnost prevoza ne pravda radnika da ne dođe ili kasni na posao, a ako ne želi da mu se taj dan odbije od plate mora da uzme slobodan dan.

Hepening na stanici metroa

Nezadovoljni Pražani, iako većina Čeha ovog puta podržava protest sindikata, dogovarali su se preko Fejsbuka da okupiraju vagone metroa, autobuse i tramvaje u znak protesta zbog štrajka.

Sindikati svoj zahtjev da vlada i njih konsultuje i izmijeni predloge penzijske i poreske reforme kao i reforme u zdravstvu, osim štrajka izražavaju i pohodima po velikim gradovima
Umjesto toga u ponoć je njih oko 100 organizovalo hepening na jednoj stanici metroa i ubrzo su se razišli. Jedan praški preduzetnik vezao se lancem za ulaz u zgradu sindikata ogorčen što će mu štrajk donijeti štete.

U drugom najvećem gradu Brnu sindikati su odabrali varijantu da samo prorijede autobuse gradskog prevoza. Sindikati svoj zahtjev da vlada i njih konsultuje i izmijeni predloge penzijske i poreske reforme kao i reforme u zdravstvu, osim štrajka izražavaju i pohodima po velikim gradovima. U Pragu će umjesto najavljenih blokada institucija gdje sjede zvaničnici koji odlučuju o reformama radnici na čelu sa sindikalnim liderima krenuti u pohod centrom do Ministarstva finansija i sjedišta vlade.