Bošković u Gracu: Zapadni Balkan mora ostati u fokusu EU

"Crna Gora, kao članica NATO-a, nastoji da doprinese uspostavljanju globalnog mira i stabilnosti, i teži unapređenju odbrambene saradnje, kako sa zemljama saveznicama, tako i sa partnerima", rekao je Bošković

76 pregleda0 komentar(a)
Predrag Bošković, Grac, Foto: Ministarstvo prosvjete
26.09.2018. 16:42h

Zapadni Balkan mora ostati u fokusu Evropske unije, a države regiona treba da se maksimalno posvete unapređenju sopstvenih kapaciteta u sprečavanju ilegalnih migracija, ocijenjeno je na sastanku u Gracu.

Ministar odbrane Crne Gore, Predrag Bošković, učestvovao je danas u Gracu na sastanku ministara odbrane zemalja Zapadnog Balkana, na inicijativu i poziv ministra odbrane Austrije, Maria Kunaseka.

Sastanak, u čijem je fokusu jačanje bezbjednosnih kapaciteta zemalja regiona, održan je u okviru austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, ministri odbrane Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Austrije, istakli su posvećenost svojih zemalja u davanju doprinosa unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

"Oni su naglasili da Zapadni Balkan mora ostati u fokusu Evropske unije, a da države regiona treba da se maksimalno posvete unapređenju sopstvenih kapaciteta u sprečavanju ilegalnih migracija", kaže se u saopštenju.

Bošković je uvjeren da su bezbjednosni temelji savremene Evrope neraskidivo povezani sa evropskim i evroatlantskim integracijama.

"Crna Gora, kao članica NATO-a, nastoji da doprinese uspostavljanju globalnog mira i stabilnosti, i teži unapređenju odbrambene saradnje, kako sa zemljama saveznicama, tako i sa partnerima", rekao je Bošković.

On je upoznao kolege iz zemalja Zapadnog Balkana sa naporima koje Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore ulažu u zaštitu državnih granica od nezakonitih migracija, kroz asistenciju i pomoć pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Razmatrajući aktuelne bezbjednosne izazove, ministri su posebnu pažnju posvetili migrantskoj krizi, koja donosi i niz novih i značajnih bezbjednosnih izazova, rizika i prijetnji", navodi se u saopštenju.

Bošković je istakao da je prvi i najsnažniji talas migrantske krize, koji je bio zahvatio Evropu, zaobišao Crnu Goru, ali da i pored toga Crna Gora ima definisan plan djelovanja u slučaju velikog priliva migranata.

"Na kraju sastanka, usvojena je Zajednička deklaracija kojom su definisani posvećenost integracionim procesima, kao i spremnost za doprinos Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici u cilju jačanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", zaključuje se u saopštenju.