Korupcija u Britaniji mnogo veća nego što se priznaje

Transparensi internešenel je ocjenu zasnovao na dvogodišnjem istraživanju korupcije u ovoj zemlji

0 komentar(a)
15.06.2011. 07:39h

Korupcija u Velikoj Britaniji je mnogo veći problem nego što se priznaje, a ključne institucije odbijaju da joj se suprotstave, upozorila je međunarodna organizacija Transparensi internešenel u svojoj najnovijoj studiji, prenosi Beta. Transparensi internešenel je ocjenu zasnovao na dvogodišnjem istraživanju korupcije u ovoj zemlji, a dijagnoza nakon "provjere zdravlja" glasi: "Prijetnja raste, neadekvatan odgovor". Prema nalazima ove organizacije, korupcija cveta u nekim djelovima Velike Britanije, i postoje "uznemirujući dokazi" odbijanja da se na prijetnju odgovori.

"Na svaku instituciju ili agenciju koja prepoznaje problem korupcije i poduzima efikasne mjere da ga suzbije, dolazi jedna koja se suočava sa istim stepenom korupcije ali problem ignoriše"
"Na djelu je popustljivost, kao i nedostatak znanja u vezi sa razmjerama korupcije u ključnim sektorima i institucijama", navodi se u studiji koja je obuhvatila 23 sektora u zemlji. "Na svaku instituciju ili agenciju koja prepoznaje problem korupcije i poduzima efikasne mjere da ga suzbije, dolazi jedna koja se suočava sa istim stepenom korupcije ali problem ignoriše", piše u dokumentu.

Dodaje se da neke sektore treba pohvaliti zbog suzbijanja korupcije, ali se i ukazuje da su političke stranke, zatvori, sport i parlament "veliki izvor zabrinutosti".

Policija nekoherentna i nekoordinisana

Transparensi internešenel je naznačio da je teško procijeniti do koje mjere korupcija vlada u Britaniji zato što zvanični podaci i statistika često ovakve povrede zakona podvode pod opšte kategorije ilegalnog ponašanja kao što je "pronevjera".

Za svoje nalaze Transparensi internešenel ocjenjuje da su samo "vrh ledenog brijega"
Organizacija takođe ukazuje da u Britaniji postoji najmanje 12 različitih agencija ili vladinih službi djelimično odgovornih za borbu protiv korupcije, kao i 40 policijskih jedinica na sličnom zadatku, što dovodi do nepovezanog i nekoordinisanog nastupa. "Reagovanje policije je nekoherentno i nekoordinisano, a neadekvatna reakcija je u izvjesnim oblastima stvorila kulturu nekažnjivosti", navodi se u izvještaju. Za svoje nalaze Transparensi internešenel ocjenjuje da su samo "vrh ledenog brijega" i da je potrebno još istraživati.