Zašto svako od nas može biti X-men?

Ovo je veliki izazov za istraživače s obzirom da se u prosjeku samo jedan u 100 miliona "slova" DNK promijeni u generaciji.

0 komentar(a)
xmen, Foto: Collider.com
13.06.2011. 18:56h

Može zvučati kao maestralno naučnofantastično djelo ali naučnici su otkrili da imamo više zajedničkih osobina sa likom X-mena nego što zamišljamo, piše Dejli mejl.

Svako ljudsko biće ima oko 60 mutacija u genima, kažu istraživači.

Iako možda nemate njegove supermoći, rezultati su ipak zapanjujući.

Istraživači sa Kembridža, uz pomoć kolega sa Instituta iz Kanade i SAD-a, otkrili su da svako od nas prima od roditelja barem 60 mutacija u genima.

To pokazuje da geni mutiraju i u spermatozoidima i u jajnim ćelijama, što dovodi do značajnih promjena u našem DNK.

Studije su zbunile prethodne teorije koje trde da većina mutacija dolazi samo od majke ili samo od oca.

Rezultati ove studije pokazuju ogromnu razliku kod svake osobe.

Kako bi utvrdili koliko mutacija se prosječno odigra kod čovjeka, naučnici su istraživali genotipe dvije porodice sa jednim djetetom.

U potrazi za novim mutacijama oni su kombinovali preko 6000 mogućih mutacija u svakoj svekvenci genoma.

Ovo je veliki izazov za istraživače s obzirom da se u prosjeku samo jedan u 100 miliona "slova" DNK promijeni u generaciji.

Takođe proučavali su mutaciju tokom proizvodnje sperme, kao i nakon rođenja.

Rezultati objavljeni u časopisu "Natural Genetics" iznenadili su naučnike.

Analiza je pokazala da je u prvoj porodici 92 odsto mutacije došlo od oca, a u drugoj porodici samo 36 odsto.

Doktor Met Harles kaže: "Mi sada znamo da su mutacije podijeljene. U nekim porodicama većina dolazi od oca, a u drugim samo od majke. Ovo je iznenađujuće jer većina očekuje da mutacija dolazi od oca zato što genomi moraju duplo da se množe da bi napravili spremu, za razliku od jaja."

Kolega Filip Avedela sa Univerziteta u Montrealu dodaje: " Sada smo bili u prilici da testiramo prethodne teorije sa eksperimentalnom tehnologijom u analitičkom algoritmu. Ovo nam je omogućilo da pronađemo nove mutacije. To je kao da tražite vrlo male igre u velikom plastu sijena."

Tim planira da nastavi da istražuje kako roditeljska starost i životna sredina utiču na broj mutacija ne bi li iskoristili saznanja za liječenje genetskih bolesti.