Podržan Predlog zakona o dinastiji Petrović-Njegoš

Prema Predlogu zakona, 4,3 miliona eura namijenjeno je za finansiranje Fondacije u narednih sedam godina.

0 komentar(a)
skupština, Foto: Boris Pejović
13.06.2011. 13:21h

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu podržao je danas, većinom glasova, Predlog zakona o rješavanju statusa potomaka dinastije Petrović-Njegoš. Taj zakonski akt podržali su članovi Odbora iz vladajuće koalicije i Pokreta za promjene (PZP), dok su predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP) bili protiv. Aleksandar Damjanović iz SNP je kazao da ta stranka podržava intenciju Predloga zakona, ali ne i pojedina rješenja u njemu. On je najavio da će SNP amandmanski djelovati na predloženi tekst zakona.

Taj zakonski akt podržali su članovi Odbora iz vladajuće koalicije i Pokreta za promjene (PZP), dok su predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP) bili protiv
Predstavnik PZP Koča Pavlović smatra da Predlog zakona treba unaprijediti na način što će se predvidjeti mehanizmi kontrole finansiranja Fondacije Petrović-Njegoš. Prema Predlogu zakona, 4,3 miliona eura namijenjeno je za finansiranje Fondacije u narednih sedam godina. SNP je ranije saopštila da podržava regulisanje statusa potomaka dinastije Petrović-Njegoš, ali se protivi predloženom rješenju u kojem stoji da je Crna Gora nasilno anektirana 1918. godine. Crnogorski predsjindek Filip Vujanović ranije je ocijenio da je nepotrebna odredba u Predlogu zakona koja se odnosi na nasilnu aneksiju.