Dok su ponuđači čekali novi tender, Italijani dobili posao

Na tender za digitalizaciju radio difuzije, raspisan sredinom septembra prošle godine, javilo se 13 kompanija.

54 pregleda0 komentar(a)
televizija vijesti, Foto: Arhiva Vijesti
12.06.2011. 12:20h

Konzorcijum hercegnovske firme Skaj /Sky/ sat i beogradskog Iritela žaliće se sledeće sedmice Ombudsmanu Evropske unije i Revizorskom sudu, zbog sumnji u validnost tendera za digitalizaciju radio difuzije u Crnoj Gori. Konzorcijum smatra da je sporno što je delegacija Evropske komisije u Podgorici odlučila da digitalizaciju povjeri italijanskoj kompaniji Eurotel, suprotno volji korisnika usluga, Radio-difuznog centra i države Crne Gore.

Komisija je ocijenila da nijedan kandidat nije priložio kompletnu dokumentaciju i krajem decembra, navodno, poništila tender.
"Apsolutno podržavam da se u javnost iznese svaka nezakonitost, ali me čudi, kao građanina Crne Gore, donekle i vrijeđa, zašto neki u Crnoj Gori koji su tako glasni, i koji treba da budu glasni, o ovom posrupku ćute. Mislim na neke nevladine organizacije i javno angažovane ličnosti", pojasnio je Martinović. Na tender za digitalizaciju radio difuzije, raspisan sredinom septembra prošle godine, javilo se 13 kompanija. Komisija je ocijenila da nijedan kandidat nije priložio kompletnu dokumentaciju i krajem decembra, navodno, poništila tender. Nakon toga, odabrala je pet kompanija i sa njima ušla u direktne pregovore, ne obavještavajući ostalih osam. Posao je dobila italijanska kompanija Eurotel, koja je dostavila najskuplju ponudu. U tročlanoj Komisiji bila su dva predstavnika Delegacije Evropske unije u Podgorici i jedan crnogorskog Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.