U Baru otvorena izložba slikara iz Azerbejdžana Huseina Alijeva

Na izložbi posvećenoj obilježavanju stogodišnjice od rođenja Alijeva, izloženo je njegovih 40 radova, uglavnom grafika, portreta i pejzaža

77 pregleda0 komentar(a)
izlozba bar, Foto: Studio Petović
12.06.2011. 08:31h

U Dvorcu Kralja Nikole je otvorena izložba čuvenog slikara i nosioca titule narodnog umjetnika Azerbejdžana Huseina Alijeva (1911-1991).

U organizaciji Ambasade Azerbejdžana u Beogradu i Opštine Bar time je otvoreno dvodnevno predstavljanje umjetnika ove daleke i prijateljske zemlje u Baru u kojem slijedi skoro otvaranje kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana.

Unuk čuvenog slikara Adalet Alijev zvanično je otvorio izložbu i zahvalio svima koji su doprinijeli da ova retrospektiva bude izložena „u ovom prelijepom gradu“.
"Crna Gora je nama prijateljska država, a naša saradnja biće produbljena posjetom predsjednika Filipa Vujanovića Bakuu ove jeseni, kao i gostovanjem gradonačelnika Bara Žarka Pavićevića u avgustu gradskoj opštini u Bakuu povodom potpisivanja sporazuma o bratimljenju ove dvije opštine. Ukazom predsjednika Azerbejdžana ja sam danas razgovarao sa predstavnicima vaše Vlade o saradnji na planu ekonomije i kulture, u ovom divnom lučkom gradu uskoro otvaramo naš centar koji će toj saradnji dati novu dimenziju", rekao je ambasador Azerbejdžana u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi Eldar Hasanov brojnim zvanicama među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, Vlade Crne Gore, ekonomsko –umjetničke delegacije Azerbejdžana i poslenici javnog života Bara.

Pomoćnica ministra kulture Dragica Milić rekla je da će do kraja godine ministri kultura dvije države potpisati Sporazum o kulturnoj saradnji. Farhad Halilov, predsjednik Saveza umjetnika Azerbejdžana u predstavio je životni i stvaralački put Alijeva, dok je predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević izrazio nadu da otvaranjem Centra počinje nova etapa dobrih odnosa sa Azerbejdžanom čijeg je ambasadora Hasanova nazvao „iskrenim i velikim prijateljom i Bara i Crne Gore“.

Unuk čuvenog slikara Adalet Alijev zvanično je otvorio izložbu i zahvalio svima koji su doprinijeli da ova retrospektiva bude izložena „u ovom prelijepom gradu“.

Na izložbi posvećenoj obilježavanju stogodišnjice od rođenja Alijeva, izloženo je njegovih 40 radova, uglavnom grafika, portreta i pejzaža. Ova djela se smatraju duhovnim nasljeđem azerbejdžanskog naroda.

Večeras u dvorcu kralja Nikole u 20 sati počinje koncert na kome nastupaju pijanista Farhard Badalbejli, dekan Muzičke akademije iz Bakua i renomirani violončelista Dmitrij Jablonskij, koji će izvesti djela Rahmanjinova, Rzajeva, Hadžijeva, Benda, Garajeva i Gulijeva.