Radnici Novog Prvoborca nastavljaju štrajk glađu

Radnici traže da se ukine rješenje kojim su po drugi put proglašeni tehnološkim viškom

0 komentar(a)
10.06.2011. 17:25h

Radnici AD Novi Prvoborac koji već peti dan štrajkuju glađu u upravnoj zgradi firme u Meljinama, nezadovoljni ishodom razgovora njihovih predstavnika sa predstavnicima Vlade, nastavili su protest.

“Očekivali smo da ćemo dobiti preciznija obećanja i da će predstavnici Vlade ponuditi konkretnija rješenja”, kazao je je Zahid Hodžić, predsjednik sindikalne organizacije AD Novi Prvoborac nakon sastanka sa predstavnicima Vlade koji je u Herceg Novom organizovao predsjednik opštine Dejan Mandić.

Dva su pitanja dominirala na sastanku, kazao je predsjednik opštine ističući da je zadovoljan postignutim dogovorom.

On je pojasnio da je dogovoreno da se rješenja kojim su radnici proglašeni tehnološkim viškom proslijede inspekcijskim organima ministarstva rada i socijalnog staranja.

Radnici Prvoborca koji peti dan štrajkuju glađu, a neki i žeđu pri kraju su snaga

Glavni inspektor rada Zoran Ratković je obećao da će u najkraćem roku - do isteka datuma kada radnici moraju da se izjasne da li prihvataju rješenje - utvrditi da li su ona pravno validna. Podsjećamo da je sud u prethodnom postupku takva rješenja oborio i radnike vratio na posao.

Dogovoreno je i da ministarstvo rada i socijalnog staranja procjeni da li je socijalni program na koji se pozivaju radnici, a poslovodstvo odbija da prihvati, zakonski utemeljeno. Ako se dokaže da je socijalni program validan onda je poslovodstvo dužno da ga realizuje.

“Poslovodstvo i sindikat AD Novi Prvoborac, predstavnici Vlade i Opštine Herceg Novi moraju se dogovoriti o načinu kako da se obezbjede sredstva za fond iz koga će se radnicima isplatiti njihova potraživanja”, kazao je Mandić odlučan da se rješenje za radnike AD Novi Prvoborac mora naći.

Odbijaju nova radna mjesta u firmi Kamen Beton

Radnici Prvoborca koji peti dan štrajkuju glađu, a neki i žeđu pri kraju su snaga. Iscrpljeni su i fizički i psihički, dehidrirani, prisutna je i nervoza među štrajkačima.

Radnicima odlučnim da se štrajkom i glađu izbore za radnička i ljudska prava predstoji mukotrpan period života u neljudskim uslovima

Radnici traže da se ukine rješenje kojim su po drugi put proglašeni tehnološkim viškom. Poslodavac im je ponudio da pređu na nova radna mjesta u kćerku firmu Kamen Beton.

Oni su to odbili jer bi prihvatanjem takvog rješenja, iz radnog odnosa na neodređeno radno vrijeme bili zaposleni na samo mjesec dana. Na taj način poslodavac bi ih, uvjereni su radnici, ostavio bez posla, ali i otpremnina.

Radnici traže isplatu zaostalih zarada, naknadu za topli obrok i prevoz, povezivanje radnog stažaiI isplatu otpremnine od po 500 eura za svaku godinu rada. Prema procjenama, poslodavac bi za 14 radnika trebalo za tu namjenu da izdvoji oko 160 hiljada eura.

Radnicima odlučnim da se štrajkom i glađu izbore za radnička i ljudska prava predstoji mukotrpan period života u neljudskim uslovima, spavanje na stiroporu u hodniku i bifeu upravne zgrade u Meljinama, izgladnjivanje…

Galerija