Crna Gora uvodi sistem revizije i provjere bezbjednosti puteva

Očekuje se da će se primjenom novih odredaba spriječiti ljudske žrtve i materijalne štete zbog saobraćajnih nezgoda.

0 komentar(a)
cg putevi, Foto: Savo Prelević
09.06.2011. 10:23h

Crna Gora uvodi sistem revizije i provjere bezbjednosti puteva kojim će se, kako se ocjenjuje, umanjiti mogućnosti nezgoda, a u slučaju da do njih dođe smanjiti posledice. Zakon o putevima, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, sadrži deset novih članova u vezi bezbjednog upravljanja putnom infrastrukturom i o minimalnim bezbjednosnim uslovima za tunele u trans-evropskoj mreži. Sistem revizije i provjere predstavlja sistemsko i nezavisno ocjenjivanje parametara bezbjednosti puteva u fazi projektovanja i eksploatacije. "Cilj je dobijanje putrva koji »praštaju greške«, odnosno umanjuje se mogućnost nastanka nezgoda, a u slučaju da se dogode, smanjuje nastale posledice", kaže se u obrazloženju.

Sistem revizije i provjere predstavlja sistemsko i nezavisno ocjenjivanje parametara bezbjednosti puteva u fazi projektovanja i eksploatacije
Očekuje se da će se primjenom novih odredaba spriječiti ljudske žrtve i materijalne štete zbog saobraćajnih nezgoda. "Ovo je proaktivni pristup bezbjednosti na putevima, u okviru kojeg se problemi rješavaju prije nego što dođe do saobraćajne nezgode. To je različit pristup od tradicionalne analize kritičnih tačaka korišćenih za identifikaciju problematičnih lokacija na osnovu učestalosti i broja saobraćajnih nezgoda", kaže se u predloženom zakonu o putevima. Bezbjednost saobraćaja u tunelima zahtijeva brojne mjere koje se odnose na njihove projekte i geometrtije, opremu, uključujući saobraćajnu signalizaciju, obuku hitnih službi, postupke u slučaju nesreća. "Primjena ovih članova treba da obezbijedi povećanje stepena bezbjednosti u tunelima, sa prevencijom kritičnih događaja koji bi mogli ugroziti ljudski život, životnu sredinu i instalacije u tunelu i obezbjeđenje adekvatne zaštite u slučaju nesreća radi ublažavanje posledica", kaže se u zakonskom obrazloženju.