Oko 300.000 vjernika na misi koju prevodi papa Benedikt XVI

Benedikt XVI na hipodrom je stigao papmobilom uz jake snage bezbjednosti, a sve vrijeme grad nadlijeće policijski helikopter.

0 komentar(a)
05.06.2011. 10:32h

Oko 300.000 vjernika dočekalo je jutros papu Benedikta XVI na zagrebačkom hipodoromu gdje poglavar Rimokatoličke crkve predvodi misu povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih porodica. Uprkos kiši koja je noćas padala u Zagrebu, vjernici iz svih krajeva Hrvatske, ali i susjednih i drugih država počeli su rano jutros da se okupljaju na hipodromu, a oko 3.00 počeo je svečani pretprogram "Zajedno u Hristu". Misa je počela nešto iza 10 časova. Benedikt XVI na hipodrom je stigao papamobilom uz jake snage bezbjednosti, a sve vrijeme grad nadlijeće policijski helikopter. Okupljeni su ga oduševljeno pozdravljali skandirajući "Benedikt, Benedikt", a nose i zastavice Hrvatske i Vatikana i transparente na kojima, među ostalim, piše "Papa, mi te volimo i "Uvijek vjerna Hrvatska". Osim toga, neki od vjernika nosili su i zastave BiH odakle je došlo mnogo vjernika. Benedikt XVI je mahao okupljenima, a prolazeći kroz masu vjernika primio je i dve bebe koje je blagoslovio. Papi je dobrodošlicu poželio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Na kraju mise Benedikt XVI predvodiće molitvu Kraljice neba, a zatim moliti završnu molitvu na latinskom i pozdraviti na jezicima susjednih naroda.

Posle mise papa će ručati sa hrvatskim biskupima, njihovim gostima i članovima pratnje u novom sjedištu Hrvatske biskupske konferencije.

Zatim će poglavar Rimokatoličke crkve služiti večernju službu sa biskupima, sveštenstvom, monaštvom i bogoslovima, a poslije će se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali.

Benedikt XVI će večeras napustiti Hrvatsku.

Galerija