Izbori u Makedoniji: Milioni potrošeni na "šminkanje" Skoplja

Makedonci glasaju na prijevremenim parlamentarnim izborima u nadi da će njihov ishod dovesti do okončanja spora između vlade i opozicije

0 komentar(a)
izbori, Foto: Beta
04.06.2011. 20:04h

Makedonci glasaju na prijevremenim parlamentarnim izborima u nadi da će njihov ishod dovesti do okončanja spora između vlade i opozicije, i vratiti članstvo u EU i NATO u fokus državne politike.

Konzervativna stranka populističkog premijera Nikole Gruevskog VMRO-DPMNE i Socijaldemokratski savez (SDSM) bivšeg premijera Branka Crvenkovskog suočeni su sa zadatkom oživljavanja ekonomije i borbe protiv nezaposlenosti i siromaštva.

On je na anti-grčkom talasu došao do pobjede na prijevremenim izborima 2008, pošto je Atina uložila veto na ulazak Makedonije u NATO.
Kako se njihovi ekonomski programi previše ne razlikuju, Gruevski je tokom kampanje igrao na kartu nacionalističkih osjećanja i potrošio je milione eura na spomenike koji evociraju istorijsku slavu, piše agencija Rojters. S druge strane, opozicija je svoje pristalice darovala slatkišima i kafom.

Gruevski je pokušao da pridobije birače izgradnjom velelepnih istorijskih spomenika, uključujući jedan posvećen Aleksandru Makedonskom, i sveobuhvatnim „šminkanjem“ Skoplja.

On je na anti-grčkom talasu došao do pobjede na prijevremenim izborima 2008, pošto je Atina uložila veto na ulazak Makedonije u NATO.

Trećina ispod linije siromaštva

Jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja je globalnu finansijsku krizu preživjela gotovo netaknuta, ali trećina stanovništva živi ispod linije siromaštva, a stopa nezaposlenosti je iznad 30 odsto, pa je reforma ekonomije i dalje prioritet.

Vladajuća VMRP-DPMNE će vjerovatno dobiti izbore, ali sa nedovoljno glasova kako bi formirala stabilnu vladu.
Makedonija je prošle godine zabilježila ekonomski rast od jednog procenta, a vlada i Međunarodni monetarni fond prognoziraju da će rast dostići tri procenta ove godine.

Makedonija je 2005. godine postala kandidat za članstvo u EU, ali zbog spora sa Grčkom oko imena ove bivše jugoslovenske republike nije uspjela da otvori pregovore o članstvu.

U 20-odnevnoj izbornoj kampanji stranke su ponudile viziju bolje budućnosti, iako makedonski političari nisu položili test iz političke kulture, jer je u njihovih govorima bilo uvreda, negativnih kvalifikacija, pa čak i govora mržnje.

Spor koji je doveo do prijevremenih izbora započeo je u januaru, kada je opozicija bojkotovala parlament u znak protesta zbog vladinog gušenja jedne pro-opozicione televizijske stanice i tri dnevna lista.

Pod nadzorom Zapada

Zapadne sile će pažljivo pratiti izbore, nakon što su upozorile makedonske lidere da budućnost integracija u EU i NATO zavisi od načina kako prođu izbori.

„Slobodni i fer izbori su najvažnije pitanje. Svakom građaninu se mora obezbijediti pravo da izabere ko će voditi zemlju. Bilo što manje od toga bi ozbiljno ugrozilo makedonske aspiracije ka EU“, kazao je jedan zapadni diplomata agenciji Rojters.

Strah od neregularnosti diplomate pripisuju dubokoj polarizaciji birača i izvještajima medija o zastrašivanju, a velikom broju državnih službenika je navodno zaprijećeno da će izgubiti posao ukoliko ne glasaju za vladajuću stranku.

Vladajuća VMRP-DPMNE će vjerovatno dobiti izbore, ali sa nedovoljno glasova kako bi formirala stabilnu vladu.

Stručnjaci smatraju da će pobjednik morati da traži koalicionog partnera, najvjerovatnije partiju koja dobije najviše glasova albanske manjine, koja čini trećinu makedonske populacije.