Koliko miliona je Arsenal dao Piteru Manku i prijateljima?

Kanadski biznismen Piter Mank je prije četiri i po godine zakupio vojno brodogradilište na 90 godina

139 pregleda0 komentar(a)
Piter Mank i Oleg Deripaska, Foto: Arhiva Vijesti
04.06.2011. 09:00h

Komisija za kontrolu i praćenje prostupka privatizacije u srijedu će, ako ponovo ne odgodi sjednicu, obaviti kontrolno saslušanje predstavnika Vlade o prodaji tivatskog Arsenala.

To je od aprila treća najava da će se poslanici u matičnoj parlamentarnoj komisiji baviti rezultatima privatizacije bivšeg Zavoda za remont brodova.

Kanadski biznismen Piter Mank je prije četiri i po godine zakupio vojno brodogradilište na 90 godina.

Nova sjednica je najavljena 8. juna, a Mandić je “Vijestima” rekao da očekuje da se pojave potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i ministar odbrane Boro Vučinić

Iz skupštinskog tijela, čiji je predsjednik Andrija Mandić, kažu da “nije cilj da se odugovlači posao” već kontrolu te privatizacije ne mogu održati dok iz Vlade ne obezbijede prisustvo njihovih članova.

"Sjednica je odložena zbog objektivne nemogućnosti prisustva pozvanih predstavnika Vlade", saopšteno je iz komisije uoči 2. juna, kada je trebalo da komisija ocjenjuje rezultate prodaje imovine Arsenala.

Nova sjednica je najavljena 8. juna, a Mandić je “Vijestima” rekao da očekuje da se pojave potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i ministar odbrane Boro Vučinić.

On je najavio da će pokušati da obezbijede i prisustvo predstavnika radnika koji su bili zaposleni u mornaričko-tehničkom remontnom zavodu “Sava Kovačević”.

Vrijednu imovinu Arsenala dobio za 3,26 miliona eura

Od januara je poznato da će skupštinska komisija otvoriti priču o Arsenalu, a u aprilu je trebalo da bude održana prva sjednica tim povodom.

U Tivtu je sredinom 2009. godine otvoren prvi dio marine za megajahte i najavljenog ekskluzivnog nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro

Bogataš Mank je za svega 3,26 miliona eura dobio vrijednu imovinu preduzeća Arsenal, a samo godinu nakon toga je zaradio pet miliona od prodaje doka.

Bivši premijer Milo Đukanović je krajem oktobra 2006. potpisao privatizacini ugovor sa of-šor firmom PM Sekjuritis sa Barbadosa.

Kupac se, kako je saopšteno kada je ugovor potpisan, obavezao da će 15 miliona izdvojiti za socijalni program, 6,2 miliona za ekološke intervencije i 4,5 miliona za sanaciju. Ugovorom je predviđeno da visina četvorogodišnjih investicija, izgradnje marine i hotelskih i apartmanskih kompleksa, bude 106 miliona eura.

U Tivtu je sredinom 2009. godine otvoren prvi dio marine za megajahte i najavljenog ekskluzivnog nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro.

Iz Mankove kompanije Adriatik Marinas su saopštili da je realizacijom projekta gradnje tivatske marine Porto Montenegro u prethodne četiri godine obezbijeđena infrastruktura za razvoj nautičkog turizma u Crnoj Gori.

Deripaska prvi vezao jahtu

"Uloženo je više od 100 miliona eura. Pored nautičke, poboljšana i ukupna turistička ponuda Tivta, otvaranjem niza maloprodajnih objekata, kao i savremenih sportskih i turističkih sadržaja. U Porto Montenegru je prošle godine boravilo 80 odsto više jahti u odnosu na 2009", naveo je izvršni direktor Adriatik Marinasa, Oliver Korlet.

U turističkom kompleksu brzo grade smještajne kapacitete, jer prodaja stanova se unaprijed ugovara uglavnom na engleskom i ruskom tržištu

On je naglasio da je obaveza kompanije da Morskom dobru plaća mjesečni zakup priobalnog zemljišta.

Podsjetio je da je, uz iznos za dugoročni zakup, socijalni program, čišćenje podmorja i priobalnog pojasa, obaveza bila i pet miliona eura kroz donacije lokalnoj upravi za poboljšanje infrastrukture.

"To potvrđuje da zakupna cijena bivšeg Arsenala umnogome premašuje 3,2 miliona eura". saopštio je Korlet.

U turističkom kompleksu brzo grade smještajne kapacitete, jer prodaja stanova se unaprijed ugovara uglavnom na engleskom i ruskom tržištu. Kvadrat stambenog prostora, koje okružuje tivatski zaliv, košta i oko deset hiljada eura.

Mankovi partneri u projektu gradnje nautičkog naselja su, kako su prvi objavili kanadski mediji, ruski tajkun Oleg Deripaska, koji je kupio podgorički Kombinat aluminijuma, i jedna od najuticajnijih jevrejskih porodica u svijetu Rotšild.

Prva jahta, koja je vezana za gat u tivatskom zalivu, upravo je Deripaskina luksuzna “ploveća palata” - Queen K. Marina na nekoliko vezova može primiti i superjahte dužine preko stotinu metara.