Radnici "Dakića" uzalud čekali odgovor kad će biti donijet DUP

Eventualno prihvatanje ponude investitora značilo bi da se radnici prethodno moraju odreći sudskih presuda, kao i tužbe pred Evropskim sudom u Strazburu.

0 komentar(a)
štrajk Dakić, Foto: Luka Zeković
01.06.2011. 16:21h

Nekoliko stotina bivših radnika Radoja Dakića su ponovo protestovali u blizini zgrade Vlade i pred zgradom Opštine Podgorica, ali iz lokalne uprave nijesu mogli dobiti odgovor na pitanje kad će biti donijet detaljni urbanistički plan za površinu od 221.000 kvadrata koja im je dodijeljena prema sudskim presudama.

"Smatramo da Sporazum sa radnicima na kojem su radili gradonačelnik Miomir Mugoša i gospođa Nada Stanišić treba da se doradi", poručio je sa stepenica zgrade podgoričke Opštine predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca Milan Vukčević.

Donošenje DUP-a u lokalnom parlamentu uslov je za prodaju zemljišta konzorcijumu kompanija Zatagradnja i Čelebić koji su ponudili 35,4 miliona eura, ali taj novac da isplate u ratama.

Bivši radnici, a danas povjerioci Dakića, njih oko 1700, zato se ni juče nijesu izjasnili da li će prihvatiti ili odbiti ponuđeni iznos. Oni očekuju da će uz pomoć Vlade dodatno biti pojačana kupoprodajna cijena zemljišta jer im se ukupno duguje 42 miliona eura.

"Uspjeli smo mirnim putem, upornošću i argumentima da poboljšamo ponudu sa 26 na 35,4 miliona eura. Sada smo nezadovoljni predloženom dinamikom isplate novca. Tražimo da se odmah u prvoj rati isplati 63 odsto potraživanja kao što je to već isplaćeno za oko 100 povjerilaca i da niko ne bude diskriminisan. Ako bi prvu ratu dali samo u vrijednosti 10 odsto, to bi meni bilo da samo platim račune za struju", saopštio je Vukčević.

On je istakao “da žele partnerski, a ne rivalski odnos sa Vladom”.

"Naše presude su presude državi i očekujemo da ih Vlada sprovede", dodao je Vukčević.

Eventualno prihvatanje ponude investitora značilo bi da se radnici prethodno moraju odreći sudskih presuda, kao i tužbe pred Evropskim sudom u Strazburu.