Subaru forester 2.0 TD - šumar gazda i na asfaltu

Forester sa jedinstvenim bokser dizel motorom, stalnim pogonom na sve točkove, visokim kvalitetom izrade i bogatom opremom predstavlja univerzalni automobil za sve prilike.

124 pregleda0 komentar(a)
31.05.2011. 12:33h

Subaru uporno forsira svoje viđenje automobila – i to vrlo uspješno. Sa neobično i impresivno koncipiranim vozilima japanski proizvođač osvaja srca sve više kupaca, pretežno onih koji znaju kakva se tehnologija i kvalitet krije ispod njihovog lima.

A auto sa kojim je Subaru definitivno zadovoljio i estetske zahtjeve širokih masa je model forester (eng: šumar). Nova generacija je na tržištu već par godina, a dolaskom Subarua na naše tržište posredstvom firme “Virage”, mi smo konačno dobili priliku da provjerimo da li je on zaista, pored dobrog izgleda i vrhunskih tehnologija, toliko impresivan i na polju vožnje.

Na testu smo imali forester sa dizel bokser motorom koji je japanska kompanija nedavno ubacila u ponudu. Subaru je poznat kao jedan od samo par proizvođača koji prave motore sa horizontalno suprotstavljenim položajem cilindara, a njegova dizel verzija je jedini agregat ove vrste na svijetu. Dakle, idealne predispozicije za sportski terenac namijenjen evropskim putevima su tu - pogon na četiri točka i napredni dizelaš.

Spoljašnjost automobila je prilagođena trendovima zaobljenih linija, ali je ipak Subaru zadržao dosta tipičnih osobina. Izbočeni blatobrani i otvor za napajanje inerkulera na haubi daju sportsku notu, kao i dvostruki završetak auspuha, koji bi bolje izgledao uz malo hroma. Sve u svemu, stil neće zadovoljiti najradikalnije ukuse, ali će se zato nametnuti ostalima.

Okretanjem ključa u bravi do položaja kontakta kazaljke analognog obrtomjera i brzinomjera opisuju krug do maksimalnog položaja na skali i nazad. Dodatni pokret ključa i dizel motor se budi.

Prvi utisak je sličan onom koji smo imali i kod nedavno testiranog modela autbek sa ovim motorom – odsustvo bilo kakvih vibracija. To će biti sasvim novo iskustvo za većinu vozača koji do sada nijesu imali priliku da se sretnu sa Subaruovim bokser dizelašem. Otprilike kao da ste startovali moderni benzinski motor, mada ćete, ako načuljite uši, ipak da osjetite zvuk dizelaša, ne tako snažan kao kod nekadašnjih Folksvagenovih TDI agregata sa tehnologijom pumpa-brizgaljka, već nešto slično komon-rejl četvorocilindrašima. Ovaj agregat proizvodi 147 KS pri 3.600 obrtaja i 350 Nm pri 1.800 obrtaja, što su na papiru izvanredne vrijednosti. Kakva je situacija u praksi?

Forester dizel u gotovo svim uslovima vožnje nudi obilje snage i vuče. U stilu modernih karavana, on je na brzim putevima pri stabilnim brzinama vrlo tih. Probali smo ga i na autoputu, gdje smo pri brzini od 130 km/h u šestom stepenu prenosa primijetili da kazaljka obrtomjera stoji na 2.400 o/min, što rezultira vrlo malom potrošnjom goriva i u takvim uslovima, a i komfor putnika je na visokom nivou zbog vrlo male količine zvukova koji prodiru u kabinu. Za brzinu od 100 km/h dovoljno je držati gas na 2.000 obrtaja.

Elastičnost motora između 1.700 i 3.000 obrtaja zadovoljava sve ambicije vozača, što znači da u tom opsegu može trenutno snažno da ubrza i iskoristi iznenadnu priliku za preticanje. Međutim, za razliku od nekih turbodizelaša, forestera treba držati u nešto višem broju obrtaja da bi se izvukle njegove najbolje performanse. Ako dozvolite da broj obrtaja motora padne ispod 1.600, iznenadićete se koliko je velika takozvana turbo rupa. U toj situaciji ćete malo pričekati da se motor probudi, pa je za njegovu živahnost preporučljivo držati malo veći gas, što u gradskim uslovima zahtijeva nešto veći angažman vozača oko šaltovanja.

Ipak, ovo ne umanjuje našu impresioniranost ovim agregatom, posebno iz razloga što mu je potrošnja izuzetno mala, kada se uzme u obzir da on pokreće više od tonu i po težine uz stalni pogon na sve točkove. Fabrički podatak od 6,3 l/100 km može da bude dosta blizak realnosti, ako forestera vozite u ekonomičnom stilu. Mi smo na otvorenom putu uz maksimalni broj putnika i prtljaga i uz dosta preticanja zabilježili podatak od 6,2 l/100 km, dok u gradu možete računati na potrošnju od oko 8 litara.

Za ovako povoljnu potrošnju dosta zasluga pripada i izvanrednom šestostepenom mjenjaču sa odlično podešenim prenosnim odnosima. Prva brzina je dosta “kratka” da bi u nedostatku reduktora omogućila lagano probijanje zahtjevnijim terenima. Sa druge strane, ekstremno dugi šesti stepen prenosa na autoputu pomaže uštedi goriva.

U vožnji, forester se ponaša vrlo dobro. Stabilan je, dobro izbalansiran i lako se konrtroliše. Volan je direktan, a vozilo se u krivinama ne naginje, što nije tipično za njegovu visinu. Ako se zaletite malo brže, fizika radi svoje, ali Subaruov simetrični pogon na sve točkove pruža odlično ležanje, pa ćete do proklizavanja prednjih točkova doći samo u ekstremnim uslovima. Udobnost je odlična, jer je ogibljenje tako podešeno da izvuče maksimum iz visokog težišta vozila i spriječi uticaj neravnina na putnike. Mada volan može da bude malo oštriji i komunikativniji sa putem, forester je što se tiče dinamike, vrlo dobro upakovan.

Kad je u pitanju enterijer, Subaruov SUV za svoju klasu nudi veliku količinu prostora. Dosta dugo međuosovinsko rastojanje omogućava komforan smještaj pet osoba, a ni oni naprijed ni oni pozadi neće ni u kom pogledu biti skučeni. Dizajn komandne table je dosta jednostavan, ali istovremeno i pregledan, dok su materijali prilično kvalitetni i dobro upakovani. Revolucionarnih rješenja ni pretjeranog luksuza nema, ali je ambijent sasvim prijatan i za duže putovanje.

Prtljažnik je takođe solidne veličine i u osnovnom rasporedu prima 450 litara, slično prosječnom karavanu. Bazni paket opreme je vrlo bogat, pa smo na raspolaganju imali elemente poput električnih podizača svih prozora, električnog podešavanja retrovizora, centralni naslon za ruke naprijed i pozadi, otvaranje prtljažnika iz kabine. Tu je i regulator brzine, grijači sjedišta, CD plejer, automatska klima i daljinsko centralno zaključavanje. Za bezbjednost se brinu sistemi kao što su kontrola stabilnosti, ABS kočnice i šest vazdušnih jastuka.

Inače, prostora za sitnice u foresteru ima dosta i vrlo je dobro organizovan. Tako između sjedišta i ispred mjenjača imate velike odjeljke, a u svim vratima pregrade sa držačima za čaše.

Na kraju, da rezimiramo. Forester sa jedinstvenim bokser dizel motorom, stalnim pogonom na sve točkove, visokim kvalitetom izrade i bogatom opremom predstavlja dobru temu za razmišljanje. Ekonomičnost, udobnost, prostranost, bezbjednost i prohodnost kako na asfaltu, tako i na prosječnim terenskim dionicama ga čine univerzalnim automobilom za sve prilike. Sve ovo se dobija za relativno povoljnu cijenu od 28.800 eura, koliko kod firme “Virage” košta auto identičan kao testni model, sa svom navedenom opremom. Uz to, Subaru daje garanciju na tri godine ili 100.000 pređenih kilometara. Sva četiri točka stalno u akciji Forester ne može da zamijeni pravi terenski auto, ali u odnosu na većinu konkurenata u SUV klasi ima jednu vrlo značajnu prednost – stalni pogon na sve točkove. Dok se većina rivala odlučila na pogon na jednoj osovini u normalnim uslovima vožnje i za povremeno brzo uključivanje 4x4 sistema u situacijama kada je prijanjanje slabo,

Subaru je foresteru podario mogućnost da simetrični pogon na sve točkove u svakom trenutku nadgleda situaciju, bez gubljenja vremena na prepoznavanje kritične situacije od strane senzora i uključivanje ostalih točkova.

To smo najbolje osjetili u promjenljivim vremenskim uslovima, kada nas je u jednom trenutku tokom putovanja od planine Zlatar u Srbiji prema granici sa Crnom Gorom zadesila nevjerovatno jaka kiša koja je po putu pravila prava jezera po putu. Dok su vozači drugih automobila usporavali i mučili se da se održa na putu, forester je grabio bez ikakvog problema, ulivajući nam veliku dozu povjerenja. Inteligentni prenos snage na sve točkove donosi visok nivo prijanjanja, stabilnosti u vožnji i izvanrednu upravljivost u krivinama.

Osim toga, on je vrlo sposoban i na manje prohodnim šumskim stazama i makadamu, gdje osim fenomenalnog 4x4 pogona, do izražaja dolazi i udaljenost od tla od 215 mm, robusna zaštita podvozja i veliki obrtni moment motora.