Poljoprivrednici se zadužili očekujući najavljenu refundaciju iz budžeta

Novac koji sam već uložio ne mogu da mi vrate, a meni mehanizacija krajem godine ništa ne treba, kazao je jedan poljoprivrednik iz Zete.

147 pregleda0 komentar(a)
29.05.2011. 07:27h

Ministarstvo poljoprivrede je promijenilo strategiju finansijke pomoći poljoprivrednicima, kako bi se prilagodilo pravilima Svjetske banke koja im daje novac, i tako ostavila kratkih rukava poljoprivrednike koji su kupovali mehanizaciju nadajući se da će im uloženo biti djelimično refundirano.

Poljoprivrednici iz Zete koji su u januaru kupili mehanizaciju vrijednu više hiljada eura kazali su Vijestima da su to uradili očekujući da će im Ministarstvo refundirati 30 odsto vrijednosti, kao što je bila praksa prethodnih godina.

"Mašine su mi potrebne da bih na vrijeme pokrenuo proizvodnju, zato sam ih i kupio u januaru. Podigao sam kredit i sad se obratio Ministarstvu za povraćaj dijela novca ali su mi rekli da tek treba da konkurišem kako bih novac dobio za nekoliko mjeseci, a mašine mogao da kupim krajem godine. Novac koji sam već uložio ne mogu da mi vrate, a meni mehanizacija krajem godine ništa ne treba" kazao je poljoprivrednik iz Zete, koji je zamolio da mu se ime ne pominje.

On je rekao da je iznenađen činjenicom da Ministarstvo nije obavijestilo građane da je prešlo na novi način finansiranja i da su ih doveli u izuzetno nepovoljan položaj.

"Uvijek se mehanizacija kupovala u januaru, oni tokom proljeća raspišu konkurs koji važi do kraja godine, i ulaganja koja budu ostvarena tokom nekoliko mjeseci koji nijesu pokriveni konkursom budu nadoknađena. Trebalo je da nas obavjestite da ta pravila više ne važe", kazao je poljoprivrednik iz Zete.

Novac uložen do 15. aprila neće biti refundiran

“Vijestima” je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno da poljoprivrednicima koji su novac uložili do 15 aprila ove godine, on neće biti refundiran, jer je tek tada otvoren konkurs, ali da mogu da apliciraju za dalja ulaganja.

Saopšteno je da su poljoprivrednici po starom programu mogli da konkurišu do 22. oktobra 2010. godine i to za investicije realizovane od 15. aprila do 15. oktobra protekle godine i za sve one koji su dobili pozitivnu ocjenu 30 odsto vrijednosti je refundirano zaključno sa 31. decembrom.

"Svi poljoprivredni proizvođači koji žele da apliciraju za dobijanje bespovratnih sredstava tokom 2011. godine moraju poštovati proceduru u skladu sa Prvim pozivom za Grant podršku za investicije u poljoprivredna gazdinstva (MIDAS projekat), dok oni koji su investirali prije objavljivanja poziva neće moći da ostvare refundaciju troškova, ali mogu konkurisati za nastavak realizacije započetog projekta", kazali su u ministarstvu.

U 2011. za poljoprivredna gazdinstva i preradu 2,4 miliona

Kako je objašnjeno, Vlada je tokom 2009. godine potpisala ugovor o kreditu od 17 miliona eura sa Svjetskom bankom i grantu od Globalnog ekološkog fonda koji će biti na raspolaganju do sredine 2014. godine.

U okviru tih sredstava Ministarstvo je za investicije u poljoprivredi opredijelilo 7,2 miliona eura, od koji će se u toku 2011. godine u poljoprivredna gazdinstva i preradu utrošiti 2,4 miliona eura.

Saopšteno je i da su Agrobudžetom za 2011. godinu definsana sredstva, način njihovog trošenja i kontrole za sva davanja u poljoprivredi, tako da aplikacije koje se razmatraju tokom ove godine moraju biti vezana za tekuću budžetsku godinu.

"Preciznim uputstvima i ograničenjima Svjetske banke i budućim pravilima IPARD programa i Zajedničke poljoprivredne politike EU novac koji se može dijeliti u okviru tog javnog poziva je slobodan za aplikante od momenta prihvatanja njihove aplikacije i potpisivanja ugovora sa Ministarstvom", kazali su u Ministarstvu.

Bliže pretpristupnim fondovima

Ministarstvo poljoprivrede je 15. aprila objavilo prvi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije u poljoprivredna gazdinstva u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i preradi, i investicije u preduzeća koja se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, koji se bitno razlikuje od prošlogodišnjeg konkursa.

"Zbog specifičnih pravila Svjetske banke i namjere da MIDAS projekat bude korak ka prelasku na metodologiju za korišćenje evropskih sredstva iz pretpristupnih fondova procedura je administrativno zahtjevnija, ali je iznos kojim se podržavaju poljoprivredni proizvođači značajniji i u vrijednosti je od 50 odsto investicije. Minimalna vrijednost projekta je 5.000 eura, a maksimalna 70.000 eura", saopšteno je iz Ministarstva.

Prostor za konkurisanje u okviru Prvog poziva je, kako je rečeno, prilično širok za sve poljoprivrednike.

Mogu konkurisati svi registrovani poljoprivredni proizvođači u nekom od registara Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ili savjetodavnih službi ili registrovani poljoprivrednici koji plaćaju socijalno osiguranje kao poljoprivredni proizvođači ili građani koji imaju završenu najmanje srednju poljoprivrednu ili veterinarsku školu ili su prošli neku od obuka za poljoprivrednike u organizaciji Ministarstva.