Janović: Takva institucija se ne odbija!

Meni je čast i obaveza što sam prvi igrač iz Crne Gore koji će zaigrati za Jug. Vjerujem da ću na pravi način da predstavljam crnogorski vaterpolo u Dubrovniku - kaže Janović

157 pregleda0 komentar(a)
Janovic_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
27.05.2011. 00:28h

Probijena je i ta barijera - Nikola Janović će ubrzo da postane prvi crnogorski vaterpolista koji je zaigrao za Jug iz Dubrovnika. Dilema ne postoji, crnogorski kapiten narednih dana potpisuje ugovor sa hrvatskim šampionom i time piše istoriju.

- Jug je institucija, teško je odbiti poziv takvog kluba. To je klub koji ima strategiju, godinama je u vrhu evropskog vaterpola i siguran sam da je moj izbor pravi. Podatak da ove godine poslije sedam sezona neće igrati fajnl-for Evrolige govori o kakvom je klubu riječ. Jug je sjajno organizovan, oslanja se na igrače iz svoje škole, to su uglavnom sve reprezentativci Hrvatske - rekao je na početku razgovora za "Vijesti" Janović.

Da li osjećaš pritisak s obzirom na to da si jedan od rijetkih stranaca koji će dobiti šansu u Jugu?

- Na sve ovo gledam kao na veliki izazov. Igrao sam i za veliki Posilipo i to je velikan, znam da se nosim sa tim. Postoji neka doza pritiska, ali se ne opterećujem.

Čak ni zbog toga što si prvi Crnogorac u Jugu?

- Meni je čast i obaveza što sam prvi igrač iz Crne Gore koji će zaigrati za Jug. Vjerujem da ću na pravi način da predstavljam crnogorski vaterpolo u Dubrovniku. Ne vjerujem da će biti ikakvih problema sa navijačima i time kako će me dočekati, ljudi iz kluba su mi rekli isto. To što sam Crnogorac ne bi trebalo da mi donese probleme, ipak ću sa svim saigračima pokušati da tom klubu donesem trofeje - kazao je Janović.

Poznato je da je situacija u crnogorskim klubovima daleko od pozitivne. Da li te je i to natjeralo da odeš iz države?

- Prvo želim da kažem da je Jadran bio veoma korektan prema meni. Iz kluba su mi rekli da će imati problema sa budžetom za narednu sezonu i da je stanje teško. A ova situacija koja je trenutno u crnogorskom vaterpolu nas sve opterećuje, sada ću biti malo dalje od te priče, a činjenica je da nije sve kako treba i to stoji. Ipak, svi treba da se stisnemo, da izađemo iz ovoga, kako bi reprezentacija opet bila ona stara i kako bismo došli do neke medalje. To želim više od svega - istakao je Janović.

Očekuje da novi član Juga postane najkasnije za vikend.

- Sve je dogovoreno, istina, ostali su samo neki sitni detalji u ugovoru koje treba da riješimo. U naredna dva dana ću sigurno potpisati ugovor - zaključio je Janović koji će sa novim klubom da potpiše dvogodišnji ugovor.

Žao mi je zbog svega što se događa Primorcu

Ono što se već dvije godine događa Primorcu poznato je svima. Klub je u velikim problemima, niko se ne okreće igračima koji su milion puta dokazali da su uz klub.

Nikola Janović, kao rođeni Kotoranin i igrač koji je ponikao u Primorcu, ističe da mu je teško zbog dešavanja u drevnom gradu.

- Možda sam i pomalo subjektivan, jer sam Kotoranin, ali mislim da je Primorac najveći rasadnik talenata u regionu. Klubu takvog renomea ne smiju da se dešavaju ovakve stvari - rekao je Janović.

Priznaje, ipak, da je daleko od cijele priče.

- Ova uprava Primorca ima potpuno pogrešnu strategiju. Nema nikakav odnos prema nama, bivšim igračima, a samo pogledajte koliko je Kotor dao reprezentativaca. Kao da čini sve da nas drži što dalje od kluba. Takođe, čelnici se ni prema igračima koji su sada u klubu ne ponašaju korektno. I krivi su im svi, sem oni sami. Primorac je od prvaka Evrope postao prosjak - kazao je kapiten "crvenih ajkula".

Biografija

Janović je karijeru počeo u Primorcu, za Kotorane je igrao od 1994. do 1998. godine. Potom je dvije godine bio član Crvene zvezde, nakon čega je zaigrao i za Bečej sa kojim je 2001. godine osvojio prvenstvo i Kup Jugoslavije.

Uslijedio je povratak u Primorac - sa matičnim klubom je 2003. bio najbolji u Kupu Jugoslavije. Poslije je prešao u redove najvećeg rivala - zaigrao je za Jadran iz Herceg Novog, čiji je član bio u dva navrata.

U svom prvom "mandatu" u Igalu (od 2004. do 2006) prigrabio je dvije titule i dva Kupa u državnoj zajednici, a prethodne dvije sezone je igrajući za tim sa Škvera osvojio dvije Jadranske lige i prvenstvo Crne Gore.

Bio je i član Posilipa od 2006. do 2009. godine. Imao je uspjeha i u reprezentaciji - 2001. je bio prvak Evrope sa Jugoslavijom u Budimpešti, a 2005. je kao član Državne zajednice Srbija i Crna Gora osvojio zlato u Montrealu na Svjetskom prvenstvu.

Iste godine je SCG bila najbolja i u Svjetskoj ligi, a potom i 2006. u Svjetskom kupu, što je bilo posljednje takmičenje državne zajednice prije referenduma u Crnoj Gori.

Sa crnogorskom reprezentacijom je osvojio Evropsko prvenstvo 2008. u Malagi, a ima i zlato iz Svjetske lige (Podgorica 2009) i srebro (Niš 2010).

Firenca i Šangaj

Crnogorsku reprezentaciju ovog ljeta čekaju dva takmičenja - finalni turnir Svjetske lige, a potom i Svjetsko prvenstvo u Šangaju. Niko neće izmisliti toplu vodu ako kaže da se od Crne Gore na oba takmičenja, pogotovo u Šangaju, očekuje borba za medalju.

- Uradićemo sve da ostanemo u vrhu, znamo šta ova dva takmičenja znače. Crnogorski vaterpolo je u krizi, dosta igrača i ne zna gdje će nastaviti karijeru, nije lako posvetiti se pripremama. Ipak, vjerujem da će moji drugovi sve to da prebrode, jer nas ovog ljeta čeka jako težak posao, a oba takmičenja su jako bitna i za plasman na Olimpijske igre - kazao je Janović.

Hvala Jadranu

Janović ne zaboravlja gdje je proveo najljepše godine u karijeri. Sumnje nema, to je Jadran iz Herceg Novog.

- U Jadranu sam se osjećao kao kod kuće, ljudima iz kluba dugujem veliku zahvalnost. Ponosan sam što sam bio dio tog kluba i na to što smo svaku godinu, dok sam bio član, obilježili trofejima - rekao je Janović.