Izložba Zdravka Joksimovića otvorena na Cetinju

Umjetnik je skulpture izložio u “Galeriji 42°” Fakulteta likovnih umjetnosti, dok je kolaže i crteže predstavio u “Ateljeu Dado”

0 komentar(a)
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
25.05.2011. 14:22h

Izložba radova Zdravka Joksimovića otvorena je u dva galerijska prostora na Cetinju.

Umjetnik je skulpture izložio u “Galeriji 42°” Fakulteta likovnih umjetnosti, dok je kolaže i crteže predstavio u “Ateljeu Dado”.

“Vaše tijelo zaslužuje najbolje“ je reklamni slogan koji povezuje skulpture na kojima Joksimović radi već nekoliko godina.

“Početak ovog ciklusa počinje crvenim torzom iz 1997. godine. Tijelo i tjelesno predstavljaju samo okvir, mobilan i dovoljno komotan. Još uvijek se prepuštam izazovu da u tom formalističkom lavirintu, koji je, kao sistem vrijednosti, uspostavila istorija umjetnosti, pronađem svoje mjesto”, zapisao je Joksimović u tekstu za katalog koji prati izložbu .

“Vaše tijelo zaslužuje najbolje“ je reklamni slogan koji povezuje skulpture na kojima Joksimović radi već nekoliko godina.
Umjetnik navodi da formalni okvir, iz kojeg namjerno ne želi da izađe, govori o potrebi da i dalje istražuje klasičan skulptorski jezik, njegove univerzalne zakonitosti, njegovu komunikativnost.

“Ali skulptura nije samo to. Do sada sam govorio o, još uvijek prisutnoj, skulptorskoj znatiželji, o ljubavi prema čistoti skulptorskog jezika, o svijesti da je pronalaženje skulptura zanat u izumiranju, o potrebi da se osjećam kao dostojan djelić istorijskog kontinuiteta, da budem dio dugovječne porodice vajara, naposljetku, da se u skulptorskoj praksi osjećam kao kod kuće”, navodi Joksimović.

Izložba Joksimovića, koju zajedno realizuju Narodni muzej Crne Gore i Fakultet likovnih umjetnosti sa Cetinja, podržana je na konkursu Ministarstva kulture za sufinansiranje projekata iz oblasti likovne umjetnosti.

Joksimović je rođen 1960. godine na Buču u Crnoj Gori. Diplomirao je i magistrirao u klasi prof. Nikole Jankovića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gdje od 1992. godine radi na vajarskom odsjeku. Član je ULUS-a od 1987. godine.

Samostalno je izlagao u Beogradu, Barseloni, Čačku, Kragujevcu i Novom Sadu, a učesnik je brojnih kolektivnih izložbi, kako u zemlji, tako i širom svijeta.