Krivokapić i predstavnici manjina pregovaraju o izbornom zakonu

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Suljo Mustafić naglasio je da se princip afirmativne akcije mora poštovati i na lokalnom nivou.

0 komentar(a)
Amir Holaj, Foto: Savo Prelević
25.05.2011. 06:51h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i predstavnici manjinskih stranaka nastaviće danas pregovore o izbornom zakonu.

Predstavnici nacionalnih stranaka kazali su “Vijestima” da neće odustati od svojih ranijih zahtjeva, prema kojima pravo na afirmativnu akciju ne smije da bude limitirano.

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Suljo Mustafić naglasio je da se princip afirmativne akcije mora poštovati i na lokalnom nivou.

“Isti uslovi treba da važe i na lokalnom nivou, i u opštinama treba da budu posebne izborne liste. Siguran sam da je dogovor moguć, samo treba više volje za kompromis”, ocijenio je Mustafić.

On izjavu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da bez manjina nema dogovora o izbornom zakonu tumači kao pozitivan signal. On je dodao da ne bi bilo strašno da se prolongira rok za usvajanje zakona, ali da bi bilo strašno da on ne bude usvojen glasovima manjina.

Šef poslaničkog kluba opozicionih albanskih stranaka Amir Holaj rekao je “Vijestima” da od izbornog zakona očekuje da se zadrži postojeće rješenje, prema kojem Albanci imaju posebnu izbornu jedinicu: “I da se bira pet poslanika. Mi smo dali naš predlog, koji je od početka ostao isti, a to je da svih pet poslanika budu ispred nacionalnih partija Albanaca koji učestvuju u listi”.

On je iznenađen Đukanovićevom izjavom: “Ponajviše jer je potencirao da će pokušati da dobije načelnu saglasnost od manjina koje participiraju u vlasti. Sa nama on nije vodio nikakve razgovore”.