Kontador pred promocijom

Kontador nakon 13. etape povećao je prednost u ukupnom poretku na više od tri minuta i vjerovatno će u bogatu riznicu trijumfa dodati i drugi na ovoj prestižnoj trci.

0 komentar(a)
DJIRO_1, Foto: REUTERS
20.05.2011. 22:20h

Španac Alberto Kontador nalazi se pred trijumfom na 94. izdanju biciklističke trke ““Điro d'Italija”. Dvadesetosmogodišnji momak rođen u Madridu nakon 13. etape povećao je prednost u ukupnom poretku na više od tri minuta i vjerovatno će u bogatu riznicu trijumfa dodati i drugi na ovoj prestižnoj trci (prvi osvojio 2008. godine).

Ujedno, on je jedan od samo pet biciklista u istoriji koji su osvojili tri najveće trke na svijeta (“Tur de Frans” 2007, 2009, 2010, ”Điro d'Italija i “Vuelta Espana” 2008).

"Bilo je veoma teško, ali se završilo dobro za mene. Uspio sam da povećam prednost u odnosu na pratioce i sada mogu mnogo mirnije da uđem u finiš trke", istakao je Španac.

Kontador, koji vozi za Sakso Bank, ružičastu majicu preuzeo je u devetoj etapi na usponu na Etnu, a nakon što se na Grosglokneru na 2137 metara nadmorske visine, na austriojskim Aplima, popeo na drugo mjesto iza Hozea Rujana vođstvo je povećao na tri minuta i devet sekundi ispred Vinćenza Nibalija (Likvigas) na drugom i tri minuta i 16 sekundi ispred Mišelea Skarponija na trećem mjestu. U ciljnu ravninu ušli su zajedno Kontador i Rujan, ali je biciklisti iz Venecuele pripalo prvo mjesto.

"Naravno da sam zadovoljan što sam osvojio ovu fazu i što sam dobio Kontadora. U pravo vrijeme sam pojačao i uspio sam da odbijem napade Kontadora", rekao je Rujan.

U subotu se vozi etapa od Linca do Monte Zonkolana u dužini od 210 kilometara sa četiri uspona od kojih je posljednji na Monte Zonkolanu na 1730 metara nadmorske visine.