Unija slobodnih sindikata pratiće da li radnici imaju slobodan dan

USS je prije dvije godine pokrenula akciju poštovanja radnog vremena zbog učestalog kršenja prava zaposlenih na neradni dan u dane državnih praznika

51 pregleda0 komentar(a)
Unija slobodnih sindikata, Foto: Luka Zeković
20.05.2011. 15:41h

Unija slobodnih sindikata (USS) obavjestila je Ministarstvo rada i Komunalnu policiju Glavnog grada da će i tokom Dana nezavisnosti kontrolisati da li poslodavci poštuju Zakon o državnim i drugim praznicima i da li radnici ostvaruju pravo na slobodan dan.

USS je, kako je kazala predsjednica Regionalnog odbora za Podgoricu, Cetinje i Danilovgrad Sandra Obradović, prije dvije godine pokrenula akciju poštovanja radnog vremena zbog učestalog kršenja prava zaposlenih na neradni dan u dane državnih praznika i 40-to satnog radnog vremena u toku sedmice.

"Pojačani su pozivi radnika iz radnji „Kina butika“, gdje strani državljani ne poštuju zakone države Crne Gore i primoravaju svoje zaposlene da rade za predstojeći državni praznik", kažu iz USS.
"Takav odnos prema pravima zaposlenih koji, suprotno zakonu i svojoj volji, moraju da rade u dane državnih praznika ili prekovremeno, prema međunarodnim konvencijama smatra se prinudnim radom. Naš cilj je da se i u Crnoj Gori poštuje zakonsko pravo zaposlenih na praznični dan tokom predstojećeg državnog praznika Dana nezavisnosti", navela je Obradović u dopisu.

Ona je rekla da se USS obraća veliki broj zaposlenih sa molbom da im pomognu da iskoriste svoje zakonsko pravo na neradne dane u vrijeme državnih praznika.

"Zaposleni koji nam se obraćaju su prvenstveno iz trgovinskih objekata, kao što su butici, piljare i marketi. Takođe su pojačani pozivi iz radnji „Kina butika“, gdje strani državljani ne poštuju zakone države Crne Gore i primoravaju svoje zaposlene da rade za predstojeći državni praznik",obavjestila je ona.

Ona je pozvala Ministarstvo i nadležnu inspekciju da organizuju pojačanu kontrolu poštovanja Zakona i na taj način podržite akciju USS, kako bi svi zajedno dali pun doprinos rješavanju tog “gorućeg problema zaposlenih u Crnoj Gori”.