5 godina nezavisnosti: Usponi i padovi crnogorske ekonomije

Crna Gora, kao mala ekonomija, može samostalno da funkcioniše, ali ne kao zatvoren, već kao otvoren sistem sa jednostavnim uslovima za obavljanje biznisa...

78 pregleda0 komentar(a)
Ekonomija, Foto: Index
20.05.2011. 14:34h

Ekonomija Crne Gore je od sticanja nezavisnosti imala uspone i padove, ali je dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU država napravila čvrste temelje po pitanju sprovođenja reformi i rasta povjerenja investitora, ocijenili su crnogorski poslodavci.

Izvršni direktor Montenegro biznis alijanse (MBA), Darko Konjević, saopštio je da je najveći pad u posljednjih pet godina zabilježen usljed uticaja svjetske ekonomske krize, čiji se efekti i dalje osjećaju u ekonomiji.

"Trenutna situacija nije najpovoljnija, jer se preduzeća teško bore sa problemima nelikvidnosti, smanjene kupovne moći i međusobnih dugovanja. Ipak, najave i pozitivni trendovi postoje i nadamo se da će oni biti dominantni u narednom periodu”, rekao je Konjević agenciji Mina-business.

On smatra da Crna Gora, kao mala ekonomija, može samostalno da funkcioniše, ali ne kao zatvoren, već kao otvoren sistem sa jednostavnim uslovima za obavljanje biznisa i niskim porezima, doprinosima, carinama i transakcionim troškovima.

"To je ono na čemu treba insistirati u narednom periodu”, poručio je Konjević.

Odustati od stereotipa, mitova i predrasuda

Ekonomski savjetnik u Uniji poslodavaca (UPCG), Saša Kostić, kazao je da je samostalno funkcionisanje male ekonomije, kao što je crnogorska, moguće i da zavisi od stepena privrednog razvoja zemlje, nivoa izgrađenosti socijalnog i pravnog sistema, odnosa političkih snaga, ideologije i sistema vrednovanja.

On smatra da je potrebno mnogo promjena u ličnom i kolektivnom pogledu na život i svijet, radu, odustajanju od stereotipa, mitova i predrasuda.

"Samo zajedničkim djelovanjem institucija sistema i segmenata društva može se izgraditi država, koja će znanjem i stručnošću pojedinaca, tehnološkom opremljenošću, infrastrukturom, ulaganjima, nivoom inovativnosti, prirodnim resursima, biznis ambijentom i ukupnom ponudom proizvoda i usluga jednog dana postati ravnopravan učesnik velikog tržišta EU”, ocijenio je Kostić.

On je naveo da otvorenost crnogorske privrede i atraktivnost postojećih kapaciteta predstavljaju prednost, koja je u velikoj mjeri uticala na privlačenje stranih direktnih investicija i interesovanje međunarodnih finansijskih organizacija za kreditiranje razvojnih projekata u prethodnom periodu.

“Crna Gora je mlada država koju, prije svega, karakteriše mala, otvorena ekonomija. Ona, kao takva, ne može bitno uticati na globalne tržišne promjene i biti među zemaljama koje u značajnoj mjeri pozajmljuju kapital ili ga plasiraju u inostranstvo”, saopštio je Kostić.

Usmjeriti pažnju na mala i srednja preduzeća

U UPCG očekuju da će se u narednom periodu značajno povećati interesovanje stranih investitora za Crnu Goru, dok će sa povratkom makroekonomske stabilnosti domaća tražnja dobiti veću ulogu u daljem ekonomskom rastu.

"Značajne modele za oporavak ekonomije u narednom periodu vidimo i u pokretanju investicionih projekata u oblasti turizma, energetike, gradnje autoputa, kao i iskorišćavanjau postojećih potencijala poljoprivrede”, rekao je Kostić.

Pažnju bi, kako je dodao, trebalo usmjeriti na mala i srednja preduzeća (MSP) i pružanje podrške njihovom razvoju, što je jedna od najznačajnijih aktivnosti ukupnog unapređenja privrede i konkuretnosti zemlje.

"Crna Gora mora da stvori uslove da MSP postanu okosnica novog ekonomskog sistema. Konačno, poznato je da upravo razvoj postojećih i osnivanja novih preduzeća stvara osnov za povećanje društvenog proizvoda, izvoza i zaposlenosti, kao i ubrznog društveno-ekonomskog razvoja”, poručio je Kostić.

Najveća ograničenja razvoja domaće privrede u prethodnih pet godina UPCG je prepoznala u tehnološko-ekonomskom zaostajanju značajnog broja instaliranih kapaciteta, visokom spoljnotrgovinskom deficitu, nedostatku kapitala za ulaganja u novu opremu i tehnologiju, strukturalnoj neravnoteži, niskom nivou privredne aktivnosti i problemima dugovanja
On je podsjetio da je Vlada odgovorna za stvaranje stimulativnog i sigurnog poslovnog okruženja za preduzeća, uklanjanjem pravnih i administrativnih prepreka, razvojem infrastrukture i tržišta, kao i borbom protiv sive ekonomije. Vlada ima obavezu da što efikasnije pristupi realizacija strateškog plana pružanja podrške razvoju MSP i preduzetništva.

"Glavno usmjerenje ekonomske politike mora biti podrška jačanju aktivnosti, kroz mjere podrške proizvodnji, optimizacija poslovanja industrijskih sistema, a sve uz fokus na sektor MSP”, kazao je Kostić.

Najveća ograničenja razvoja domaće privrede u prethodnih pet godina UPCG je prepoznala u tehnološko-ekonomskom zaostajanju značajnog broja instaliranih kapaciteta, visokom spoljnotrgovinskom deficitu, nedostatku kapitala za ulaganja u novu opremu i tehnologiju, strukturalnoj neravnoteži, niskom nivou privredne aktivnosti i problemima dugovanja.

Razvoj je ograničen i zbog nedostatka tržišnosti, nedovoljne razvijenosti privatnog sektora, preduzetništva, menadžmenta i marketinških vještina, netransparentnosti pravnih i regulatornih okvira, kao i visokog stepena nezaposlenosti i socijalnih tenzija.