U hangaru ulcinjske solane nema ni grama soli

Iako su donijeli odluku o formiranju četvoročlanog stručnog tima koji će biti zadužen da realizuje ovogodišnju berbu, proces proizvodnje kasni već nekoliko mjeseci

52 pregleda0 komentar(a)
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
17.05.2011. 16:22h

Solana “Bajo Sekulić” u Ulcinju živi vjerovatno najteže dane u svojoj skoro osam decenija dugoj istoriji - u do pola pokrivenom hangaru nema ni grama soli, zbog krađe trafoa na pumpnoj stanici u Đeranama u pitanje je dovedena ovogodišnja berba soli, a od 74 zaposlena samo je jedan visokoškolac, i to ekonomske struke, dok je troje njih završilo višu školu.

Zato su, saznaju ”Vijesti”, većinski vlasnici, na čelu sa novim direktorom Dragišom Rosandićem, donijeli odluku o formiranju četvoročlanog stručnog tima koji će biti zadužen da realizuje ovogodišnju berbu, iako proces proizvodnje kasni već nekoliko mjeseci.

Sagovornik “Vijesti” je kazao da je ekipa Ulcinjana, koji nijesu zaposleni u Solani, a u kojoj će biti po jedan tehnolog, hemičar, elektro i mašinski inženjer, skoro formirana. On je naglasio da uporedo teku radovi na osposobljavanju pumpe u Đeranama, sa koje se crpi voda za bazene Solane.

Rosandić je bio nedostupan, ali “Vijesti” saznaju da je fotelja direktora Solane, u kojoj je do skoro sjedjela Jelena Aleksić, više nego užarena.
“Ako bude berbe, njen realni domet je između pet i deset hiljada tona soli, što je upola ili trostruko manje nego što je planirano svih ranijih godina”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

On tvrdi da je Rosandić većinskog vlasnika, nakon zatečenog stanja, upozorio da se bez stručne i finansijski stabilne akcije ovogodišnja berba može smatrati izgubljenom.

Uvoz soli nije prioritet

Rosandić je bio nedostupan, ali “Vijesti” saznaju da je fotelja direktora Solane, u kojoj je do skoro sjedjela Jelena Aleksić, više nego užarena.

Prema saznanjima “Vijesti”, osim nemaštine, kadrovskog hendikepa i katastrofalne starosne strukture zaposlenih, od kojih je većina na vrhu druge polovine radnog vijeka, Rosandić je naslijedio i dugovanja u iznosu od nekoliko stotina hiljada eura, dok se radnicima zarade duguju od januara, iako su već dvije godine na pukom minimalcu.

Solana odsjeća na potpuno iscijeđeni limun i na bolesan organizam bez zdravog tkiva.
“Solana danas podsjeća na potpuno iscijeđeni limun i na bolesan organizam bez zdravog tkiva. Vidjećemo šta će biti, ali treba preživjeti do berbe, ako je bude”, ocijenio je izvor “Vijesti” iz uprave Solane.

On je dodao da uvoz soli sada nije prioritet većinskog vlasnika.

“Svi su usredsređeni da se obave pripreme za berbu. A, o uvozu soli, vjerovatno kasnije”, kazao je on.

Prije uvođenja programiranog stečaja u Solani su bila 22 zaposlena sa visokom stručnom spremom, od kojih je većina bila usko vezana za proizvodni proces. Zajedno sa Aleksićkom, odmah nakon Nove godine Solanu je napustio i dugogodišnji rukovodilac berbe Miodrag Radulović.

Solana odsjeća na potpuno iscijeđeni limun i na bolesan organizam bez zdravog tkiva.

Vidjećemo šta će biti, ali treba preživjeti do berbe, ako je bude, ocijenili su u upravi