Tri eksplozije u Tripoliju blizu Gadafijeve rezidencije

"Pukovnik Fiki je najvjerovatnije odgovoran za zločine koji su se dogodili u Zaviji", rekao je izvor u opoziciji, prenosi "Al Arabija".

0 komentar(a)
Libija, Foto: Beta/AP
16.05.2011. 19:47h

Tri jake eksplozije odjeknule su večeras u Tripoliju blizu rezidencije libijskog lidera Moamera Gadafija, prenio je Frans pres sa lica mjesta. Detonacije su se osjetile i u hotelu u kojem se nalaze strani novinari koji izvještavaju o situaciji u Libiji.

Poginuo Gadafijev vojni portparol

Pukovnik Milad Husein al Fiki, libijski vojni portparol, poginuo je u napadu NATO snaga na sjedište obavještajne službe u Tripoliju, javila je televizija "Al Arabija".

"Pukovnik Fiki je najvjerovatnije odgovoran za zločine koji su se dogodili u Zaviji", rekao je izvor u opoziciji, prenosi "Al Arabija".

Libijska državna novinska agencija javila je juče da su u napadima NATO aviona na oblasti Bir al Ganam i al Egila, jugozapadno od Tripolija, poginuli civili, ne navodeći detalje.

Hiljade ljudi izgubilo je život u ustanku protiv Gadafija, koji je na vlasti 41 godinu, dok snage Gadafija i dalje zadržavaju operativne i borbene sposobnosti uprkos napadima NATO snaga.

Od kada je NATO preuzeo komandu nad operacijama izveden je 6.661 let iznad Libije, uključujući 2.608 napada. Uprkos naporima u okviru mandata UN došlo je do zastoja u sukobima između pobunjenika i Gadafijevih snaga na nekoliko frontova.

General Dejvid Ričards, načelnik generalštaba britanske vojske, rekao je juče za "Sandej telegraf", da NATO mora da pojača svoje akcije protiv Gadafija i proširi mete svojih avio-napada.

"Ako želimo da pojačamo pritisak na Gadafijev režim onda moramo ozbiljno da razmotrimo proširenje meta naših napada", rekao je Ričards.

NATO gađao radare u predgrađu Tripolija

NATO je danas ponovo bombardovao istočno predgrađe Tripolija, gdje su uništeni radari, prenijela je zvanična libijska agencija Džana, a navode i stanovnici mjesta Tadžura, koje se nalazi oko 15 kilometara istočno od prijestonice. U Tadžuri je uništen radar koji se nalazio među kućama, naveli su stanovnici, dodajući da su čuli tri glasne eksplozije kao i da se dalje na istok čulo još eksplozija. Zvanična agencija Džana je, pozivajući se na izvore u vojsci, prenijela da su "civilne i vojne lokacije" u oblasti Tadžure bile na meti napada NATO-a. Ta agencija je izvjestila o "ljudskim gubicima i materijalnoj šteti" ne navodeći više podataka. Tadžura se nalazi u istočnom predgrađu Tripolija, a radar i nekoliko vojnih zgrada su skoro svakodnevno na meti napada koalicionih snaga. Međunarodna vojna intervencija u Libiji, u cilju zaštite civila, počela je 19. marta, a NATO je preuzeo komandu nad operacijom 31