Za SDP borba protiv kriminala i korupcije na prvom mjestu

"SDP insistira na potpunoj primjeni zakona u radu i većoj efikasnosti državne i lokalne uprave, policije i pravosudnog sistema”, piše u najvažnijem stranačkom dokumentu.

116 pregleda1 komentar(a)
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
15.05.2011. 06:52h

Socijaldemokratska partija će se, sa istom odlučnošću sa kojom se borila za crnogorsku nezavisnost, izboriti i sa problemima korupcije i kriminala, navodi se u Predlogu novog programa SDP koji bi trebalo da bude usvojen na sedmom Kongresu zakazanom za 3. jun u Podgorici pod sloganom “Pravda je temelj države”.

To je prvi put da SDP usvaja novi program od osnivanja početkom 90-tih prošlog vijeka, iako se u dobroj mjeri oslanja na važeći koji je nekoliko puta inoviran, pri čemu je obnova državnosti Crne Gore uvjek bila “temeljni cilj” te partije.

“Uspješnost borbe sa korupcijom i organizovanim kriminalom se ogleda kroz gonjenje i presuđivanje najtežih slučajeva, a ne kroz statističke prikaze”, piše u Predlogu novog programa.

U tom dokumentu se navodi da je “selektivna pravda najgora vrsta nepravde, a neefikasna državna administracija i službe saveznik onih od kojih treba štititi građane”.

“Zato SDP insistira na potpunoj primjeni zakona u radu i većoj efikasnosti državne i lokalne uprave, policije i pravosudnog sistema”, piše u najvažnijem stranačkom dokumentu.

SDP će, kako se navodi, nastaviti da insistira na tome da je država dužna sprovoditi vlastite odluke: “Vlast koja ne odlučuje i ne sprovodi vlastite zakone, direktno ograničava suverenitet zemlje i ugrožava društveni poredak i slobode”.

Ako budu dosljedni biće problema sa DPS-om

Kako navode, fleksibilan, konkurentan i izvozno orijentisan sektor malih i srednjih preduzeća treba da bude prioritet Crne Gore.
Ako SDP bude dosljedna novom programu onda izgleda da je zaoštravanje odnosa u vladajućoj koaliciji neminovno zbog, prije svega, različitog pogleda na ekonomski razvoj Crne Gore.

"Crna Gora mora biti svjesna da je od državnog monopola jedino opasniji privatni monopol, zbog čega je neophodno zadržati većinsko vlasništvo u oblastima koje imaju ili bi mogle imati karakter monopola. To se posebno odnosi na poslove koji su od javnog interesa, kao što je na primjer proizvodnja i distribucija električne energije. Obezbjeđenje energetske nezavisnosti, uslov je naše političke nezavisnosti", piše u predlogu novog programa.

Kako navode, fleksibilan, konkurentan i izvozno orijentisan sektor malih i srednjih preduzeća treba da bude prioritet Crne Gore.

Država bi zbog toga trebalo da preusmjeri pažnju sa nekadašnjih velikih privrednih giganata ka malim i srednjim preduzećima, kao najvitalnijem segmentu privrede i stvaranju povoljnog ekonomskog ambijenta za razvoj.

SDP protiv neoliberalne ekonomija

U predlogu novog programa, SDP se oštro osvrnuo na koncept neoliberalne ekonomije čiji su deklarativni zagovornici bivši i sadašnji premijeri Milo Đukanović, koji je i lider jače partije vladajuće koalicije, i Igor Lukšić. Iako prepoznat kao tipičan predstavnik te ekonomske škole , Lukšić je prilikom izbora za premijera rekao da neće slijepo slijediti neoliberalnu koncept.

“Vrijeme koje dolazi dodatno će aktuelizovati socijaldemokratsku politiku. Priča o 'odumiranju države' nema valjano teorijsko ni praktično uporište, jer dešavanja pokazuju da u postkriznom periodu upravo državni intervencionizam spasava one koji su pratili ideologiju 'kraja države'”, piše u Predlogu novog programa i dodaje se da “ne možemo prihvatiti koncept socijalizma za bogate i kapitalizma za siromašne”

“Kao što ne možemo prihvatiti ni logiku da je država dobra samo kada socijalizuje gubitke vlasnika krupnog kapitala, ali ne i onda kada socijalnim davanjima i redistribucijom nastoji zaštititi ugrožene slojeve stanovništva”, piše u Predlogu novog programa SDP-a.

Uz podsjećanje da su “rad i radništvo” osnov socijaldemokratije, u predlogu novog program se navodi da “mi vodimo politiku čija se uspješnost ne mjeri visinom berzanskih indeksa, već prije svega zadovoljstvom i osjećajem perspektivnosti naših građana”.

Podrška nezavisnom sindikatu

"Mi socijaldemokrate smo svjesni da poboljšanja sveukupnog položaja radnika i uopšte radničkih prava u vremenu konstantnih promjena i pritiska na radnu snagu ne može biti bez sindikalne borbe. Zato podržavamo i afirmišemo jake, nekompromitovane i autonomne sindikate i sindikalni pluralizam, ali i insistiramo na snažnom socijalnom dijalogu, kao neophodnom preduslovu donošenja kvalitetnih odluka za unapređenje socio-ekonomkog položaja radnika“, piše u Predlogu novog programa SDP-a.

Navodi se i da je cilj SDP-a jačanje civilnog sektora i nevladinih organizacija koje će biti u mogućnosti da kontrolišu i utiču na državne institucije.

O saradnji sa drugim partijama stoji samo jedna rečenica: “U duhu međusobnog razumijevanja i tolerancije sarađujemo i sarađivaćemo sa drugim političkim organizacijama na demokratizaciji i razvoju Crne Gore”.

Prema Statutu SDP, odluku o koaliciji na državnom nivou donosi Glavni odbor prostom većinom.

Na nekoliko mjesta u najvažnijem dokumentu SDP je navedeno da punopravno članstvo Crne Gore u EU i NATO ostaje strateško programsko opredjeljenje te partije.