Dom revolucije - ruglo koje niko neće

Glavni menadžer Opštine Nikšić Željko Popović podsjetio je da je lokalna uprava finansirala izradu tri studije, čiji su autori eksperti Građevinskog fakulteta u Podgorici.

65 pregleda0 komentar(a)
14.05.2011. 07:21h

Dom revolucije u Nikšiću biće srušen, djelimično srušen ili završen kad na vrbi rodi grožđe, a do tada će i dalje prestravljivati građane i turiste, biti grobnica beskućnika, narkomana, duševnih bolesnika i avanturista...

To je jedini zaključak koji se može izvesti i nakon jučerašnjeg kontakta sa odgovornim u lokalnoj upravi i posljednjoj poruci iz Ministarstva kulture, koje je prije tri godine preuzelo komandu nad mamutskim zdanjem, napuštenim prije više od 20 godina.

Načelnik Komunalne policije Zdravko Vlahović tvrdi da ograda nije u njihovoj nadležnosti, a na pitanje da li su do sada kaznili nekog ko je rušio, on je odgovorio da je na putu, u vožnji i da nema vremena da razgovara.
Glavni menadžer Opštine Nikšić Željko Popović podsjetio je da je lokalna uprava finansirala izradu tri studije, čiji su autori eksperti Građevinskog fakulteta u Podgorici.

"Najoptimalnija varijanta bilo je rušenje, oko 5 miliona eura, a kasnije je na zahtjev Ministarstva kulture, sva dokumentacija predata njima. Oni su inicirali, a Vlada zaključila da se objekat završi, što bi prema studiji koštalo oko 50 miliona eura. Kada je urađena studija, ograda je, akcijom JKP, popravljena, pa treba vidjeti sa njima ko je sada nadležan da je održava", kazao je Popović.

Momčilo Mićunović, potpredsjednik Opštine, u čijoj nadležnosti su i komunalne djelatnosti, kazao je da JKP održava građevinsku ogradu.

"Stalno popravljamo, ali kada mijenjaju sadržaje bilborda, koji su iza ograde, oni je otvaraju, odnosno ruše i tako ostavljaju prolaze. Oni, kada mijenjaju to, postavljaju stube i moraju da uđu. Tu se pravi najviše problema. Ponekad i vlasnici trgovina naprave prolaze, da bi izbacivali otpad. Koliko možemo borimo se sa tim. Prošle godine NVO 'Alfa centar' postavila je i table upozorenja, a to treba da uradimo i mi. Ti sadržaji bilborda se često mijenjaju i trebalo bi da ih kažnjava naša Komunalna policija, jer se mora znati makar ko je vlasnik bilborda i on mora da odgovara", rekao je Mićunović.

Načelnik Komunalne policije Zdravko Vlahović tvrdi da ograda nije u njihovoj nadležnosti. Na pitanje da li su do sada kaznili nekog ko je rušio, on je odgovorio da je na putu, u vožnji i da nema vremena da razgovara.

A trebalo je da bude najveći spomenik NOB-a

Dom revolucije trebalo je da bude najveći spomenik narodnooslobodilačkom ratu i revoluciji 1941-1945. Prvobitno planiran na 7.500, kasnije je proširen na 22.500 kvadrata.

Pored dijela sa spomen-obilježjima, planirali su dvije velike multimedijalne sale, te veliki prostor za arhive, umjetničke radionice, omladinske klubove, čitav regionalni kulturno-informativni centar.

Gradnja objekta prekinuta je zbog nedostatka novca, nakon ukidanja samodoprinosa, a u katakombama i podrumima ispunjenim vodom, usljed nepažnje ili suicidne namjere, završilo je 12 Nikšićana.

Opština je uzalud raspisivala i međunarodne tendere za rušenje ili završetak gradnje, sve do jula 2008. kada je reagovalo ministarstvo.

Ministar Branislav Mićunović najavio je, u izjavi "Vijestima", krajem prošle godine da će Dom revolucije biti završen kada prođe finansijska kriza.

"Idejna rješenja su spremna, naša saradnja sa autorom projekta Markom Mušičem redovna je i intenzivna. Ekonomska kriza nas je omela da u planiranoj dinamici počnemo radove. Vlada, Ministarstvo kulture, Direkcija za javne radove i Opština Nikšić su spremni za posao zavšetka Doma revolucije i siguran sam da će nam izlazak iz krize i bolje finansijsko stanje u narednom periodu obezbijediti uslove da Nikšić dobije reprezentativan objekat kulture, kakav ovaj grad odavno zaslužuje", naveo je on.

Bezbjedno će biti 2016.

Višegodišnje propadanje gigantskog zdanja iz Ministarstva kulture opravdali su ekonomskom krizom, najavljujući završetak radova za 2016. godinu.

Tvrdeći da su Idejna rješenja spremna, iz Ministarstva kulture je saopšteno kako su Vlada, Direkcija za javne radove i Opština Nikšić i dalje posvećeni tom poslu.

“Ekonomska kriza je omela planirani početak radova, a sigurno je da će izlazak iz krize i bolje finansijsko stanje u narednom periodu obezbijediti uslove da Nikšić dobije reprezentativan objekat kulture, kakav ovaj grad odavno zaslužuje”, kazala je Nikolić.

Ona je objasnila da je prema Master planu, koji je Vlada usvojila u januaru ove godine, zavšetak izgradnje Doma revolucije predviđen je 2016. godinu.