Kazna 200 eura za nepoštovanje zakona o upotrebi duvana i droge

Predlagač i članovi odbora bili su saglasni sa tim amandmanom, pa je on postao sastavni tekst predloga zakona

67 pregleda0 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
11.05.2011. 13:28h

Ministarstvo zdravlja je podržalo uvođenje strožijih kazni za nepoštovanje odrebi Prijedloga zakona o sprečavanju zloupotreba droga, pa je sada, umjesto 30 eura, minimalna kazna povećana na 200.

Takav prijedlog je Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, predočio poslanik PzP-a Koča Pavlović.

Predlagač i članovi odbora bili su saglasni sa tim amandmanom, pa je on postao sastavni tekst predloga zakona.

Prihvaćen je i njegov prijedlog da se i promet droge eksplicitno navede u popisu zloupotreba sa drogama.

"Roditelji, usvojitelji, staratelji, vaspitači, zdravstveni radnici, radnici u socijalnim službama, poslodavci, i drugi, dužni su i odgovorni da preduzmu mjere za prevenciju i suzbijanje zloupotreba droga kod djece i omladine", rekla je Nataša Vuković
"Predlažem i da se propišu prekršajne kazne za odgovorne za sprovođenje zakona, ukoliko naprave propust", rekao je Pavlović, ali je pomoćnica ministra, Gorica Savović, kazala da su kazne propisane drugim zakonima, te da se radi o mogućim krivičnim djelima.

Takođe, i SNP je predložila dopune zakona o zloupotrebi droga.

"Roditelji, usvojitelji, staratelji, vaspitači, zdravstveni radnici, radnici u socijalnim službama, poslodavci, i drugi, dužni su i odgovorni da preduzmu mjere za prevenciju i suzbijanje zloupotreba droga kod djece i omladine", rekla je Nataša Vuković, i njen predlog je podržala Savović.

Vuković je predložila i obavezu svih aktera u društvu da obavijeste policiju ako primijete zloupotrebe droga, koja je takođe prihvaćena, pa je postala dio predloga zakona.

U prijedlogu izmijenjenog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizdova biće uvedena i zabrana sponzorisanja radio i TV programa od strane duvanske industrije, koju je predložila poslanica Branka Tanasijević.

Na sjednici skupštinskog Odobra za zdravstvo, rad i socijalno staranje podržan je i amandman Tanasijevićeve kojim je tražila da se, osim u ustanovma za mentalno oboljele, prostorije za pušače omoguće i u ustanovama za smještaj starih lica.

"Sprema se nešto što je rigorozno iz EU, tako da će i onaj zakon morati biti oštriji", rekao je on.
Međutim, prijedlog poslanika SDP-a Hidajete Bajramspahić i Ervin Spahića, da se takva mogućnosti da ugostiteljima, i to, u prostorijama u kojima se služe hrana i piće, nije naišao na odobravanje ni predlagača, a ni ostalih članova Odbora.

Bajramspahić je kazala da iskustva zemalja u kojima je zaživjela takva zabrana govore da ugostiteljski sektor trpi velike gubitke.

"Prijedlog je neprihvatljiv, jer je suprotan konceptu zakona, čija je namjera da zaštiti maloljetnike i zaposlene", kazala je pomoćnica ministra.

Predloženim izmjenama zakona, potpuno se zabranjuje upotreba cigareta na javnim i u zatvorenim prostorima.

Poslanik DPS-a Zoran Srzentić je dodao da Svjetska zdravstvena organizacija planira da 2012. godine potpuno zabrani pušenje na zatvorenim mjestima, čak i na ulici, na teriteroji Evropske unije.

"Sprema se nešto što je rigorozno iz EU, tako da će i onaj zakon morati biti oštriji", rekao je on.

Bajramspahić je dodala da je lakše zabraniti proizvodnju duvana, a ne njegovu upotrebu.