Izložba Uroša Toškovića u Pljevljima

“Od prvog susreta sa platnom, uljem, papirom i olovkom, odbacio je ustaljene umjetničke forme"

75 pregleda0 komentar(a)
Uroš Tošković, Foto: Vijesti online
11.05.2011. 15:02h

Izložba slika Uroša Toškovića biće otvorena 12. maja u 20 sati u galeriji “Vitomir Srbljanović” u Pljevljima.

Uroš Tošković je rođen 1932. godine. Umjetničku školu završio je u Herceg Novom, gdje su mu profesori bili Petar Lubarda i Milo Milunović. U Beogradu je 1956. završio Akademiju likovnih umetnosti, u klasi prof. Marka Čelebonovića. Iste godine odlazi za Pariz gdje završava studije na Školi lijepih umjetnosti, kod profesora Morisa Brijasona. Devedesetih godina vraća se u Vrnu Goru.

Na izložbi u Pljevljima biće izloženi radovi u kombinovanoj tehnici koje je stvarao tokom 2007, 2008 i 2009. godine, dok je učestvovao u radu likovne kolonije “Grad na Tari“.

"Radost u traganju da se izrazi što bliskije iskonu"

“Od prvog susreta sa platnom, uljem, papirom i olovkom, odbacio je ustaljene umjetničke forme, stvarajući svoj sopstveni stil, kroz koji iskazuje svoju misao jedan osoben umjetnički manifest. Proširio je opseg tradicionalnog slikarskog procesa, kombinujući pastel, suvi pastel, ulje, lak na kartonu i papiru sa pijeskom.

Ta radoznalost u traganju da se izrazi što bliskije iskonu, udahnula je život njegovim slikama i crtežima”, zapisala je o Toškovićevom stvarlaštvu istoričarka umjetnosti Draginja Kujović koja će i otvoriti izložbu.

Organizatori izložbe su Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Centar za kulturu Kolašin.