Prihvaćen sporazum: Ceca će platiti državi 1,5 milion eura i biti u kućnom pritvoru

Sestre će, prema sporazumu, platiti milion i po eura državi u tri rate od po 500.000 eura

0 komentar(a)
09.05.2011. 11:30h

Viši sud u Beogradu prihvatio je danas sporazum o priznanju krivice koji su sa Tužilaštvom sklopile pjevačica Svetlana Ražnatović i njena sestra Lidija Ocokoljić.

One će, prema tom sporazumu, platiti državi milion i po eura, i provesti osam, odnosno šest mjeseci u kućnom pritvoru.

"Naravno", odgovorila je kratko Svetlana Ražnatović na pitanje sudije Slađane Marković da li krivicu priznaje dobrovoljno, svjesno i bez zablude.

Sestre su se sporazumom odrekle prava na žalbu.

Presuda će biti donijeta po pravosnažnosti rješenja o prihvatanju sporazuma, saopštila je sudija.

Sestre će, prema sporazumu, platiti milion i po eura državi u tri rate od po 500.000 eura
Fudbalski klub "Obilić" nije podnio odštetni zahtjev, niti se pridružio krivičnom gonjenju, a punomoćnik kluba, advokat Milan Zindović je obrazložio da je to tako jer klub smatra da su optužene iznos od transfera fudbalera uplatile na račun kluba i da ga nisu uzele za sebe.

Sestre će, prema sporazumu, platiti milion i po eura državi u tri rate od po 500.000 eura. Prvu ratu će platiti u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, drugu u roku od šest mjeseci, a treću u roku od dvije godine, s tim što će za treću ratu biti stavljena hipoteka na vilu Ražnatovićeve u beogradskom naselju Dedinje.

Svetlana Ražnatović će u kućnom pritvoru provesti osam mjeseci, a Lidija Ocokoljić šest mjeseci.

Sporazumom je utvrđeno da Svetlani Ražnatović bude oduzeto svo oružje zaplijenjeno u njenoj kući prilikom hapšenja 2003. godine.

Sudija Slađana Marković je rekla da je kazna "odmjerena primjenom naročito olakšavajućih okolnosti jer se radi o neosuđivanim osobama koje od 2002. godine nisu vršile krivično djelo".

Sudija je objasnila da milion i po eura nije kazna, nego vraćanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom.
"Svetlana Ražnatović je samohrana majka dva maloljetna djeteta, njena sestra je porodična žena, a i 'Obilić' nije istakao odštetni zahtjev. One nisu činile krivična djela od 2002. godine, što ukazuje da nisu osobe sklone krivičnim djelima", rekla je sudija Marković obrazlažući olakšavajuće okolnosti.

Sudija je objasnila da milion i po eura nije kazna, nego vraćanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom.

"Pošto 'Obilich' nije istakao odštetni zahtjev, a u zakonu stoji da niko ne može da zadrži dobrit stečenu krivičnim djelom, onda je logično da se novac uplati u budžet", rekla je sudija.

Dodala je da bi u slučaju da je vođeno suđenje, to bio dugotrajan i skup postupak, i podsjetila da je samo istraga trajala osam godina.

Današnje ročište je izazvalo veliko interesovanje medija i javnosti zbog čega svi nisu mogli da uđu u sudnicu.

Sestre su u sudnicu došle u pratnji obezbjeđenja koje je odgurivalo novinare i snimatelje koji su pokušavali da priđu Ražnatovićevoj.

Svetlana Ražnatović i Lidija Ocokoljić su optužene da su od 14. avgusta 2000. do 21. maja 2003, prodajom deset fudbalera beogradskog kluba "Obilić", nezakonito pribavile četiri miliona njemačkih maraka i oko 3,5 miliona dolara.