Incko će obavijestiti UN o prijetnjama Dejtonskom sporazumu

"U ponedjeljak će visoki predstavnik u Njujorku obavijestiti Savjet bezbjednosti UN o teškom političkom stanju u BiH", najavio je OHR.

0 komentar(a)
08.05.2011. 14:11h

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko posjetiće Njujork i Vašington od sjutra do srijede, 11. maja, podnijeti polugodišnji izvještaj Ujedinjenim nacijama i sastati se sa visokim zvaničnicima UN i Vlade SAD.

Incko će naglasiti "da se BiH suočava sa jednom od najtežih političkih kriza od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine".

"Prije svega, referendum u Republici srpskoj (RS) o državnom pravosuđu predstavlja očit napad na Dejtonski mirovni sporazum i dostignuća od njegovog potpisivanja. Zbog zastoja, nepopustljivosti i uskih političkih interesa, zemlja (BIH) još nema centralnu vlast - sedam mjeseci nakon izbora", prenijela je Kancelarija visokog predstavnika (OHR).

Incko će obavijestiti UN i SAD da to ima štetne posljedice po svakodnevni život građana, da to blokira napredovanje BiH ka Evropskoj uniji i NATO, sprečava ekonomski oporavak i značajno odlaže razmatranje zatvaranja službe OHR u BiH.

"U ponedjeljak će visoki predstavnik u Njujorku obavijestiti Savjet bezbjednosti UN o teškom političkom stanju u BiH", najavio je OHR.

Incko će se u SAD sastati sa najvišim zvaničnicima Savjeta državne bezbjednosti SAD, sa zamjenikom državnog sekretara Džejmsom Stajnbergom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Tomasom Kantrimenom i sa nekoliko američkih eksperata za spoljnu politiku.