Put oko svijeta u automobilu na električni pogon

Danski par koji čine avanturisti i pisci Nina Rasmusen i Hjalte Tin, završio je u subotu popodne prvo u istoriji putovanje oko svijeta u automobilu na električni pogon, započeto 25. juna 2010. godine i dugo više od 30.000 kilometara.

0 komentar(a)
08.05.2011. 11:21h

Kako saopštava par na svom internet sajtu, putovanje je obuhvatilo Skandinaviju, Rusiju, Mongoliju, Kinu, Sjedinjene Američke Države, Zapadnu Evropu i završeno je kod Gradske skupštine Kopenhagena, odakle je i započeto.

Oni navode da je automobil, koji je razvila i proizvela danska kompanija Afuture EV, bio testiran u ekstremnim uslovima sibirskih seoskih puteva, kroz mongolske stepe i kinesku saobraćajnu gužvu, kao i na plus 40 stepeni Celzijusa u Rusiji i na minus 20 u SAD.

"Kako automobili na električni pogon još uvijek imaju relativno kratak domašaj, realizovati putovanje oko svijeta u njemu je bilo najveći mogući izazov", naveo je par danskih avanturista.

Svakih 220 kilometara su morali da staju da bi dopunili baterije. Par je za punjenje baterija koristio generator na benzin sve dok im ga nisu ukrali u Meksiko Sitiju.

" Pauze od po 8 do 10 sati da bi se baterije dopunile su nam bile dobrodošle, jer smo oboje pasionirani fotografi" rekla je Nina.

"Ljudi u čitavom svijetu su zabrinuti jer atmosfersko zagađenje svakim danom raste, veoma su zainteresovani za automobile na električni pogon".

Najveći izazov na ovom putu io je prelazak pustinje Gobi." Bili smo opremljeni sistemom za satelitsko navođenje "Explorer 325" koji im je poklonila danska vlada, ali su često morali da se oslanjaju na svoj instikt i sreću i sami nalaze puteve gdje oni nisu ni postojali.

U Detroit su stigli tačno na otvaranje sajma automobila gdje je njihov električni Nissan Qashqai bio izložen sa ostalim automobilima na električni pogon.

Nina Rasmusen i Hjalte Tin nisu prvi put krenuli oko Zemljine kugle. Iza njih stoji već nekoliko zajedničkih putovanja motorom i 15 knjiga koje su plod tih putovanja.