Obami porasla popularnost nakon likvidacije Bin Ladena

Popularnost koju Obama uživa sada možda neće mnogo značiti kada dođu predsjednički izbori, a to je za 18 mjeseci, ocjenjuje agencija Asošijeted pres.

0 komentar(a)
Obama, Foto: Beta/AP
04.05.2011. 07:24h

Predsjedniku SAD Baraku Obami popularnost je porasla za 9 odsto u odnosu na prošli mjesec nakon što je obznanio naciji da je Osama Bin Laden ubijen, pokazala su dva istraživanja javnog mnjenja. Prema tim anketama, čije su rezultate objavili listovi Vašington Post i Ju-es-ej tudej, Obamu sada podržava 56 odsto Amerikanaca. Iako je predsednik SAD, zbog likvidacije Bin Ladena, dobio široku podršku i među Demokratama i među Republikancima, istraživanja ukazuju da su se pojačali strahovi od terorizma, pa tako najmanje 6 od 10 ispitanih u Ju-es-tudejevoj anketi strahuje da će do osvetničkog napada Al Kaide doći u predstojećim sedmicama.

Iako je predsednik SAD, zbog likvidacije Bin Ladena, dobio široku podršku i među Demokratama i među Republikancima, istraživanja ukazuju da su se pojačali strahovi od terorizma, pa tako najmanje 6 od 10 ispitanih u Ju-es-tudejevoj anketi strahuje da će do osvetničkog napada Al Kaide doći u predstojećim sedmicama.
"To je najveći stepen javne nervoze u poslednjih 8 godina", ocijenili su anketari. Iako je Obami trenutno skočila popularnost, ankete pokazuju da njegovu ekonomsku politiku podržava samo 40 odsto ispitanih, a jedna prošlonedeljna anketa je ukazala da čak 70 odsto Amerikanaca smatra da im zemlja ide u - pogrešnom pravcu. U Sjedinjenim Državama, koje se lagano oporavljaju od Svjetske ekonomske krize, stopa nezaposlenosti je i dalje oko 9 odsto, a cijene benzina su visoke, skočivši na gotovo dolar po litru, što je otprilike za trećinu viša cijena nego prije 6 mjeseci. Popularnost koju Obama uživa sada možda neće mnogo značiti kada dođu predsjednički izbori, a to je za 18 mjeseci, ocjenjuje agencija Asošijeted pres.