Amerikanac koji se zavjetovao da neće brijati bradu dok ne uhvate Bin Ladena

"Prvih pet minuta sam proveo plačući, a onda nisam mogao da dočekam da je se otarasim"

60 pregleda0 komentar(a)
03.05.2011. 12:18h

Kad se srednjoškolski nastavnik zavjetovao da neće brijati bradu dok Osama bin Laden ne bude uhvaćen nakon terorističkih napada, mislio je da će to trajati nekoliko mjeseci.

Kad je Geri Vedl (50) čuo da je vođa Al Kaide ubijen u nedjelju, bio je to jedan od najsrećnijih trenutaka u njegovom životu.

Tokom skoro 10 godina nastavnik iz Efrate u Vašingtonu nije brijao bradu koja mu je dosezala da stomaka.

Dostigao je dužinu sa kojom bi mogao da se pridruži bendu ZZ Topu i sa kojom, ironično, liči na samog Bin Ladena.

"Prvih pet minuta sam proveo plačući, a onda nisam mogao da dočekam da je se otarasim", rekao je gospodin Vedl za Kapital pres.

Gospodin Vedl je radio u svojoj bašti kad ga je u nedjelju uveče pozvao kolega da mu saopšti novost

I supruga gospodina Vedla, Dolita, osjetila je olakšanje kad je ponovo vidjela čitavo lice svog muža.

"Izgleda 10 godina mlađe", rekla je. "To je bio veoma radostan trenutak za nas. To je veoma radostan trenutak za čitavu naciju."

Prijatelji došli da prisustvuju brijanju

Gospodin Vedl je radio u svojoj bašti kad ga je u nedjelju uveče pozvao kolega da mu saopšti novost. U početku sumnjičav, uključio je vijesti, a onda otrčao u kupatilo da obrije bradu. Prijatelji i komšije su došli u njegovu kuću da prisustvuje simboličnom trenutku.

"Ako žele da obriju moju bradu kad umrem, mogu, ali do tada ću da je nosim"

Direktorica škole u kojoj gospodin Vedl radi nagradila ga je i rekla učenicima da bi trebalo da se dive svom nastavniku za to što je ostao dosljedan svom zavjetu čitavih 3454 dana.

Gospođa Palmkvist rekla je da je gospodin Vedl bio ismijavan da su mu ljudi govorili da je to što radi besmisleno. Ali on se zavjetovao i odlučio da se toga drži čak i da vojnici nisu uhvatili teroristu.

Gospodin Vedl je 2003. godine rekao: "Ako žele da obriju moju bradu kad umrem, mogu, ali do tada ću da je nosim. Ne želim da zaboravim i ne želim drugima da dozvole da zaborave."

Specijalne snage američke vojske ubile su Bin Ladna u noći između prvog i drugog maja.