Novi udar na Soni: Hakeri su možda ukrali podatke još 25 miliona ljudi

Soni je demantovao spekulacije da su mu hakeri ponudili da otkupi popis sa milionima brojeva kreditnih kartica.

84 pregleda0 komentar(a)
soni, Foto: Shutterstock.com
03.05.2011. 09:55h

Ni nedjelju dana nakon prvog napada, hakeri su izveli drugi masovni udar na Sonijev sistem kompjuterskih igrica i možda ukrali privatne podatke još 25 miliona korisnika, objavila je japanska kompanija.

Vijest je japanski elektronski div objavio samo dva dana pošto je Kazuo Hirai, drugi čovjek kompanije, obećao da će Soni preduzeti sve mjere kako bi spriječio novi napad poput onoga koji je pogodio Sonijevu mrežu Plejstejšn prošle sedmice. Pritom je Hirai izrazio nadu da će uspjeti da vrati povjerenje svojih kupaca koji bi se mogli okrenuti Majkrosoftovom Xboksu.

Soni je u ponedjeljak objavio da je otkrio novi masovni hakerski napad na svoju mrežu igara Sony Online Entertainment PC games.

Gotovo 90 odsto korisnika te mreže koja omogućava igračima skidanje softvera i takmičenje sa drugim članovima mreže živi u Sjevernoj Americi i Europi.

Američke i evropske službe pokrenule istragu

Hakeri su uspjeli da ukradu kartične podatke 10.700 kupaca iz Austrije, Njemačke, Holandije i Španije i 12.700 brojeva neameričkih kreditnih kartica.

Takođe je objavljeno da su možda ukradene igrice, adrese i adrese elektronske pošte, datumi rođenja i telefonski brojevi i druge informacije o 24.6 miliona Sonijevih kupaca sa njegovih servera kao i sa "zastarjele baze iz 2007."

Zbog novog napada kompanija je isključila i svoje igre Sony Online Entertainment na društvenoj mreži Fejsbuk.

Soni je demantovao spekulacije da su mu hakeri ponudili da otkupi popis sa milionima brojeva kreditnih kartica.

Vijest o novom napadu Soni je objavio manje od nedjelju dana pošto je upozorio svoje kupce da su hakeri upali u Sonijev sistem videoigara Plejstejšn, ukrali imena, adrese, lozinke, a moguće i brojeve kreditnih kartica njegovih 77 miliona kupaca.