TO Kolašin zadovoljna, lokalna uprava razočarana sezonom

Najbrojniji posjetioci Kolašina i ove godine bili iz inostranstva, uglavnom Albanci i Rusi, ali nije bio zanemarljiv ni broj gostiju iz Podgorice i sa Crnogorskog primorja.

76 pregleda0 komentar(a)
24.04.2011. 15:03h

Zimska turistička sezona u Kolašinu je, prema zvaničnim podacima, bila mnogo uspješnija nego 2010, ili ista kao prošle godine, ako pitate vlasnike privatnih hotela. Ukoliko vam informacije daju pojedini čelnici lokalne uprave, saznaćete da je bila vrlo loša.

Iako ostaje nejasno otkud tolike razlike u ocjenama, kada je riječ o jednoj od osnovnih privrednih grana tog grada, jasno je da su svi saglasni da je takozvani „vikend turizam“ višegodišnja navika posjetilaca Kolašina i da bi to što prije trebalo mijenjati.

Prema podacima lokalne Turističke organizacije, turistički poslenici nemaju razloga za nezadovoljstvo, a ostvarenim noćenjima zadovoljni su i u dva najveća hotela, „Bjanki“ i „Lipki“, kao i na skijalištu Jezerine.

“U januaru ove godine, i pored toga što nije bilo snijega, bilo je šest odsto više gostiju i deset odsto više noćenja nego u januaru prošle godine. Tokom novogodišnjih praznika zabilježen je rast od 50 odsto.

U februaru je bilo 26 odsto više gostiju i 23 odsto više noćenja, a u martu je broj gostiju bio veći čak za 200 odsto u odnosu na isti period 2010. Podaci za januar i februar dobijeni su iz MONSTAT-a i nema mjesta kalkulacijama o uspješnosti sezone koja je za nama.

Broj raste svake godine

Broj ljudi koji se odlučuju da borave u Kolašinu tokom zime raste iz godine u godinu, a slično je i sa ljetnjom turističkom sezonom”, kazao je direktor Turističke organizacije Kolašin Nikola Medenica.

On je rekao da su najbrojniji posjetioci Kolašina i ove godine bili iz inostranstva, uglavnom Albanci i Rusi, ali nije bio zanemarljiv ni broj gostiju iz Podgorice i sa Crnogorskog primorja.

On je saglasan da se gosti zadržavaju u Kolašinu najčešće samo vikendom, ali ta činjenica, kako je kazao, “ne umanjuje pokazatelje o vrlo uspješnim turističkim zimskim mjesecima”.

“Ono što je pozitivan trend je i činjenica da se prošle i ove godine veći broj gostiju zadržavao i po gradu, iako je riječ o specifičnoj klijenteli koja obično koristi usluge hotela i skijališta. Kolašinski lokali i ulice bili su puniji nego ikada, i to je dobro za ovaj grad”, kaže Medenica.

Podaci MONSTAT-a nijesu spriječili predsjednika Skupštine opštine Mila Šukovića da u nekoliko navrata u lokalnim medijima, ali i za „Vijesti“, ocijeni da je “protekla turistička sezona bila vrlo loša” i pored toga što Kolašin nije bio nikad spremniji za turiste.

Šuković smatra da je glavni problem vrlo mala vanpansionska potrošnja i nezainteresovanost gostiju za duži boravak u tom gradu.

“Osim nedostatka snijega u januaru, sve ostalo je bilo idealno i spremno za turističku sezonu. Na skijalištu su sve učinili da ove godine budu otklonjeni svi pređašnji nedostaci i spremnije nego ikada su dočekali skijaše. I pored toga, opet imamo situaciju da većina gostiju dolazi u Kolašin u subotu ujutro, prenoći uveče u nekom od hotela i u nedjelju se sa skijališta vraća kući. Vrlo malo borave i troše u gradu, bukvalno i ne stanu na ulicu, i mislim da je to problem koji moramo riješiti, a goste navići da ostaju duže u Kolašinu”, kazao je Šuković.

On je naglasio da i u privatnim hotelima uslovi odgovaraju i vrlo zahtjevnim gostima, ali da, pored toga, kako tvrdi, broj turista nije ni blizu zadovoljavajućeg.

I privatnici nezadovoljni

Nekoliko privatnih turističkih poslenika tvrdi da nema razlike između prošle i ove godine kada je riječ o uspješnosti turističke sezone. Oni, međutim, razloge za takvo stanje vide u neadekvatnom teriminu zimskog školskog raspusta.

“Više puta smo skretali pažnju da je vrijeme zimskog raspusta potpuno neodgovarajuće i da bi nam odgovaralo da to bude kao i ranije, pa da traje do 6. februara. Ne može se zanemariti ni činjenica da snijeg godinama ne pada u januaru, a to je osnovini uslov za uspješnu sezonu u našem gradu.

Broj gostiju ove godine je isti, ili čak lošiji nego prošle”, kazao je Dragomir Bulatović, vlasnik turističkog preduzeća “Zlatni do”, u čijem je sastavu hotel „Čile“.

On je napomenuo kako je specifično za ovogodišnju zimsku turističku sezonu što su gosti bili prezadovoljni uslovima na skijalištu, ali i novim putem od grada do Jezerina.