Sindikat Mljekare nezadovoljan sa 800.000 eura za otpremnine

Prema riječima Lakovića, vlasnici Mljekare su oštetili ne samo njene radnike, već i državu i sve građane

173 pregleda0 komentar(a)
mljekara, protest, Foto: Arhiva "Vijesti"
23.04.2011. 12:10h

Nezavisni Sindikat Mljekare Podgorica nije zadovoljan iznosom koji je radnicima ustupila Vlada jer to može da pokrije samo socijalni program, saopštio je predsjednik radničke organizacije, Mato Laković.

“Nelogično mi je da ne kažnjavaju ljude koji su Mljekaru oštetili za milione eura, nego na ovaj način žele da riješe probleme radnika”, rekao je Laković agenciji Mina-business komenatrišući odluku Vlade da oko 824,88 hiljada eura potraživanja od Mljekare ustupi radnicima za isplatu otpremnina, socijalnog programa i povezivanje radnog staža.

Prema riječima Lakovića, vlasnici Mljekare su oštetili ne samo njene radnike, već i državu i sve građane.

“Ne smiju se isplaćivati plate iz stečajne mase, a to što to niko ne želi da ispita samo pokazuje da instiucije sistema ne funkcionišu”, kazao je Laković.

On je rekao da ne zna kada će novac koji predstavlja potraživanja Mljekare biti isplaćen radnicima.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila Informaciju o stečaju u Mljekare Podgorica i prihvatila da ustupi potraživanja od oko 824,88 hiljada eura nastala prije 15. avgusta 2009. godine.

Iz Vlade su kazali da su zaduženi Ministarstvo finansija i Poreska uprava da u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, pripreme i Privrednom sudu prilože odgovarajući podnesak o ustupanju potraživanja države u cilju izmirivanja obaveza prema radnicima Mljekare.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja zaduženo je da prati izvršenje utvrđenih mjera u Mljekari Podgorica do okončanja stečajnog postupka, uključujući i pitanje izmirenja zaostalih obaveza za 609 kooperanata iz stečajne mase.

Podgorička Mljekara ne radi od 2. aprila 2009. godine, a radnici tog preduzeća su u više navrata organizovali proteste tražeći obnovu proizvodnje, isplatu zaostalih dugovanja i realizaciju socijalnog programa za zbrinjavanje viška zaposlenih.

Zaposleni u Mljekari su u petogodišnjem periodu prije prekida proizvodnje umjesto zarada primali bonove, za koje su tvrdili da nijesu iznosili ni 40 odsto prosječnog primanja u zemlji. Radnicima tri godine nijesu uplaćivani ni doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje, dok im uprava, pored zarada za 2008. i 2009. godinu, dugovala i tri iz 2005. godine.

Zaposleni su za teško stanje u koje je dovedena Mljekara optuživali podgoričku kompaniju Eksal /Exal/, koja je njom gazdovala od 1999. godine. Oni su tvrdili da je vlasnik Mljekaru doveo do ekonomskog sloma i potpune obustave proizvodnje, ugrozio egzistenciju radnika i njihovih porodica, a tržište uskratio za domaći i zdravi proizvod.

U međuvremenu imovina Mljekare je sedam puta nuđena na prodaju, a njena početna cijena značajno je pala zbog slabog interesovanja potencijalnih kupaca i neuspjelih tendera.

Na prodaju je nuđeno zemljište, poslovne zgrade i objekti, kao i proizvodna oprema.