Rekord: Porodila se nakon 21 nedjelje i 5 dana trudnoće

Djevojčica Frida rođena je 7. novembra i bila je teška svega 460 grama. 5 i po mjeseci kasnije - prošle srijede - otpuštena je iz klinike sa težinom od 3,5 kilograma.

0 komentar(a)
trudnica, Foto: Shutterstock.com
23.04.2011. 10:58h

Jedna Njemica porodila se poslije 21 nedjelje i 5 dana trudnoće, čime je izjednačila rekord u najranijem porođaju na svijetu, saopštila je klinika iz Fulde, grada na zapadu Njemačke. Djevojčica Frida rođena je 7. novembra i bila je teška svega 460 grama. 5 i po mjeseci kasnije - prošle srijede - otpuštena je iz klinike sa težinom od 3,5 kilograma. "U stručnoj literaturi postoje primjeri prijevremeno rođenih beba koje su lakše od nje, čak i ispod 300 grama, ali nema onih koje su rođene mlađe od Fride", dodaje se u saopštenju. U Kanadi je 1987. bila je rođena beba stara 21 nedelju i 5 dana, isto kao Frida. Klinika je navela da se porodilja krajem oktobra, u 15. nedelji trudnoće, obratila ljekarima zbog kontrakcija. Ljekari su zaključili da je prijevremeni porođaj neminovan ali su uspjeli da ga odgode za 10 dana. Sve bebe rođene prije isteka termina od 8 mjeseci spadaju u nedonoščad. One koje su rođene prije 24. nedelje ljekari vode kao ekstremno rano rođene.

Jedan od ljekara klinike u Fuldi rekao je Frans presu da bi Fridin razvoj trebalo da bude isti kao kod bilo kog drugog deteta
Stručnjaci neonatologije smatraju da bebe rođene sa 22 nedelje nemaju izgleda da prežive, zbog nedovoljno razvijenih pluća, srca i mozga. Djevojčica Frida imala je brata blizanca koji je umro nekoliko dana po rođenju, objavio je danas dnevnik Bild. Jedan od ljekara klinike u Fuldi rekao je Frans presu da bi Fridin razvoj trebalo da bude isti kao kod bilo kog drugog deteta i da za sada nema znakova da bi prijevremeno rođenje moglo da ostavi posljedice.