CPC: Nema osnova za obnovu crkve Svetog Aleksandra Nevskog

Stevo Vučinić smatra da bi svaki dogovor crnogorske Vlade Amfilohijem u pitanju obnove te crkve bio protivzakonit akt

97 pregleda0 komentar(a)
Sveti Stefan, crkva, Foto: Vuk Lajović
22.04.2011. 13:13h

Ne postoji pravni osnov za obnovu crkve Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu jer je Zakonom o spomen obilježjima zabranjeno podizati spomenike u bilo kom obliku, ocijenjeno je iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Oko 100 građana iz Paštrovića okupilo se u četvrtak ispred Grad hotela „Sveti Stefan“ kako bi onemogućili rušenje crkve Svetog Aleksandra Nevskog, čiju su obnovu započeli bez potrebnih dozvola za gradnju.

Obnova crkve nastavljena je uprkos dogovoru predstavnika Ministarstva turizma i održivog razvoja i mještana da će radovi biti obustavljeni do dobijanja potrebnih dozvola.

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC, Stevo Vučinić, kazao je agenciji MINA da je zabranjeno podizati spomenike u bilo kom obliku, “uključujući i spomen objekat osobi koja je simbol gubitka slobode i nezavisnosti i onoj koja je u istoriji Crne Gore imala negativnu ulogu”.

On je rekao da je takvu ulogu u crnogorskoj istoriji imala kraljica Marija Karađorđević, čija je zadužbina, kako je pojasnio, crkva Aleksandra Nevskog.

“Porodica Karađorđević je čak i simbol međuratne okupacije i propasti Crne Gore. Članom 2 istog Zakona, objašnjeno je da je spomen objekat između ostalih oblika i zadužbinski objekat, što je bez sumnje crkva Aleksanda Nevskoga”, naveo je on.

Vučinić smatra da bi svaki dogovor crnogorske Vlade sa Odborom za obnovu zadužbne Karađorđevića i mitropolitom Amfilohijem u pitanju obnove te zadužbine bio protivzakonit akt uperen protiv ustavnog poretka sopstvene države.

“Pokušaj obnove crkve zadužbine kraljice Marije protivzakonski je akt čiji je cilj veličanje okupatora i okupacije Crne Gore i vrši se u korist beogradskog režima”, naveo je Vučinić, dodajući da je istim Zakonom propisano da će organizator podizanja spomen obilježja biti kažnjen kaznom zatvora do tri godine.