Crnogorski Telekom predložio dividendu od 34,5 centi po akciji

Konačna odluka o raspodjeli dividendi biće donijeta na redovnoj Skupštini akcionara koja je zakazana za 26. maj 2011

62 pregleda0 komentar(a)
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
21.04.2011. 14:44h

Odbor direktora Crnogorskog Telekoma donio je odluku da Skupštini akcionara predloži isplatu dividendi u iznosu od 18 miliona eura, saopšteno je iz najveće telekomunikacione kompanije u Crnoj Gori. To znači da bi akcionari, nakon plaćanja poreza, mogli očekivati dividentu od oko 34,5 centi. Prošle godine dobili su dividendu od 71 cent po akciji

Iznos predviđen za dividendu je za više od polovinu manji nego prošle godine, kada je akcionarima iz dobiti podijeljeno 37 miliona.

"U 2010. godini Kompanija je ostvarila neto dobit u iznosu 19,4 miliona eura. Taj iznos, umanjen za 5% koliko ide u fond obaveznih rezervi kao i za 0,9 miliona eura zadržane dobiti, uvećan za neraspoređenu dobit iz prethodnih godina (0,4 miliona eura) – t.j. ukupno 18 miliona, iznos je predložen za isplatu akcionarima kroz dividendu", navodi se u saopštenju kompanije.

Konačna odluka o raspodjeli dividendi, kako se dodaje, biće donijeta na redovnoj Skupštini akcionara koja je zakazana za 26. maj 2011. Osim odluke o raspodjeli neto dobiti Kompanije za 2010. godinu, na Skupštini akcionara će se usvojiti i kompanijski poslovni i finansijski izvještaji za prošlu godinu, stoji u saopštenju.

Neto dobit Crnogorskog telekoma prošle godine je za čak 9,2 miliona manji nego u 2009. godini, a iz uprave su ranije saopštili da je to posljedica otpuštanja, rezervisanja za sudske sporove u 2009. godini, otpremnina i nižeg prihoda od kamata. Menadžment je ipak, kako je saopšteno, zadovoljan postignutim rezultatima, s obzirom na godinu teških poslovnih izazova.

Iz kompanije su se pohvalili da su jedina telekomunikaciona kompanija u Crnoj Gori čije se akcije kotiraju na lokalnoj berzi.

Komapanija ima oko 6.000 akcionara, a Mađar Telekom je većinski vlasnik, dok je dio akcija i u vlasništvu crnogorskih građana, kompanija i fondova.