M-tel i Telekom da ne dostavljaju podatke policiji

U Agenciji smatraju da na taj način mobilni operateri daju podatke Upravi policije u većem obimu nego što je to potrebno.

0 komentar(a)
kompjuter, Foto: Shutterstock.com
21.04.2011. 12:26h

Agencija za zaštitu ličnih podataka odbacila je, kao neosnovane, žalbe mobilnih operatera M-tel i Telekom i potvrdila prvostepeno rješenje kojim se naređuje tim operaterima da prekinu sa davanjem ličnih podataka Upravi policije. "Sporazum koji je Uprava policije potpisala sa operaterima M-tel i Telekom, ne samo da je suprotan Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i Ustavu, već i Konvenciji o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda", kazao je član Savjeta Agencije, Radenko Lacmanović, agenciji MINA. U Agenciji smatraju da na taj način mobilni operateri daju podatke Upravi policije u većem obimu nego što je to potrebno da bi se ostvarila svrha za njihovu namjenu predviđenu zakonom.

U Agenciji smatraju da na taj način mobilni operateri daju podatke Upravi policije u većem obimu nego što je to potrebno.
Lacmanović je rekao da je Savjet Agencije u tom slučaju utvrdio da je komunikacija posredstvom telefona isto što i sadržaj telefonskih razgovora i poruka. "Ovim putem želimo da istaknemo da vjerujemo da će mobilni operateri postupiti po ovom rješenju i raduje nas da su obustavili već dostavljanje podataka Upravi policije nakon prvostepenog rješenja Agencije", rekao je Lacmanović. On vjeruje da će operateri prestati sa dostavljanjem podataka, prije svega kad se radi o listingu poziva građana Crne Gore.
Mobilni operateri, rekao je Lacmanović, protv rješenja Agencije mogu pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom Crne Gore.
"Jer nije isto listing poziva i identifikacija komunikacionih adresa, što pojedini mobilni operateri poistovjećuju", rekao je Lacmanović, dodajući da se nada da će rješenje biti povod za izmjenu i bolje preciziranje određenih zakona, kako bi se ta oblast uredila. Mobilni operateri, rekao je Lacmanović, protv rješenja Agencije mogu pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom Crne Gore.