Njemci i Česi grade prekogranični trg i okupljaju se oko krigle piva

"Mi organizujemo zajedničke manifestacije, proljećne majske svečanosti i slično i tražili smo nešto zaista originalno."

0 komentar(a)
21.04.2011. 09:25h

Česi iz mjestašca Vejprti i Njemci iz susjednog Bareštajna počeli su u ime dobrosusjedskih odnosa da grade prvi zajednički centralni gradski trg koji će se prostirati preko granice na sjeveru Češke. Mještani sa dvije strane granice se raduju, jer taj trg, prvi u Srednjoj Evropi specijalno građen da bude zajednički i ignoriše granicu, namijenjen je kao novo mjesto za održavanje tradicionalnog Birfesta u planinama Krušne hori po čijem grebenu prelazi češko-njemačka granica.

Začetak projekta zajedničkog prekograničnog trga bila je mala promenada koja je trebalo da podsjeti na istorijsku srednjevjekovnu stazu soli
"Mi organizujemo zajedničke manifestacije, proljećne majske svečanosti i slično i tražili smo nešto zaista originalno". kazala je dnevniku Mlada fronta Dnes predsjednica opštine Vejprti Jitka Gavdunova, prenosi Beta. "Složili smo se da su i Česi i Njemci pivopije, imamo dobra piva i zašto da se ne sastanemo oko krigle. Rado bismo ovdje na našem novom trgu organizovali mini minhenski pivski festival", dodala je. Začetak projekta zajedničkog prekograničnog trga bila je mala promenada koja je trebalo da podsjeti na istorijsku srednjevjekovnu stazu soli između Praga i Lajpciga. Ta promenada će biti označena na trgu kamenima međašima zajedničke istorije - sa tri na češkoj i dva na njemačkoj strani koji će podsjećati da glavne momente zajedničke istorije dva naroda.