Mještani Svetog Stefana obustaviće obnovu crkve do prikupljanja dozvola

Sekulić je pojasnio da mještani imaju urbanistički projekat koji je napravila Mitropolija crnogorsko primorska, ali da su oni investitori.

93 pregleda0 komentar(a)
Sveti Stefan, crkva, Foto: Vuk Lajović
17.04.2011. 19:53h

Mještani Svetog Stefana, koji su počeli obnovu crkve svetog Aleksandra Nevskog, obustaviće radove dok za taj posao steknu zakonsku mogućnost i saglasnost zakupca i predstavnika državnih institucija, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić. On je danas na Svetom Stefanu razgovarao sa mještanima, kao i sa predstavnicima zakupca i vlasnika, grčke kompanije Restis i Budvanske rivijere, zbog problema koji je nastao kada su mještani, protivno Zakonu, ušli na Sveti Stefan i počeli da grade crkvu, u želji da obnove onu koja je srušena 1957. godine. Sekulić je rekao da mještani nemaju potrebne dozvole za gradnju na toj lokaciji, navodeći da će sjutra u Ministarstvu održivog razvoja i turizma biti odražan sastanak u vezi sa tim pitanjem. “Dogovoreno je da Ministarstvo, u okvirima Zakona, nađe moguće rješenje u vezi obnove crkve u gabaritima koji su bili prije njenog rušenja”, rekao je on.

Sekulić je rekao da mještani nemaju potrebne dozvole za gradnju na toj lokaciji, navodeći da će sjutra u Ministarstvu održivog razvoja i turizma biti odražan sastanak u vezi sa tim pitanjem.
“Biće uključen i Zavod za zaštitiu spomenika Crne Gore, koji je jedini nadležan kada je u pitanju obnova spomenika kulture. Moraćemo prethodno da vidimo da li je ta crkva spomenik kulture, koga reda, i sve ostalo”, naveo je Sekulić. On je ocijenio da sve strane imaju dobru volju da problem bude riješen na zajedničko zadovoljstvo mještana, zakupaca i državnih institucija. Sekulić se, zbog situacije na Svetom Stefanu, vratio sa pola puta za Ohrid, gdje je trebalo da bude na ministarskoj konferenciji o zaštiti vode.